ЕС спечели Нобеловата награда за мир

Вероника Шербанова 12 октомври 2012 в 12:04 3811 4

Нобелова награда
Нобелова награда

Европейският съюз спечели Нобеловата награда за мир за 2012 г. Това обявиха в петък от Нобеловата комисия в Норвегия. 

"ЕС работи повече от шест десетилетия за установяване на мир, в името на демокрацията и човешките права", съобщиха от академията. Сред главните постижения на съюза е помощта му за трансформирането на Европа от континент на война в континент на мир, допълниха те. 

Световните медии нарекоха "изненадващ" избора за носител на Нобелова награда за тази година, тъй като съюзът в момента преминава през най-тежката си криза.

Победителят ще получи златен медал и парична награда от 1,2 милиона долара. 

За Нобеловата награда тази година се бориха 231 кандидати, в това число 43 обществени и международни организации.

Норвежката обществена телевизия посочи, че фаворити за наградата са правозащитниците Алес Беляцки от Украйна и Людмила Алексеева от Русия, мексиканският епископ Хосе Раул Вера Лопес и Европейският съюз.

Наградите, носещи името на Нобел, се присъждат ежегодно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

В понеделник беше обявена и Нобеловата награда за медицина. Отличието получиха японският учен Шиния Яманака и британският му колега Джон Б. Гърдън. Те бяха отличени за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. Работата на двамата учени е свързана с извличането на стволовите клетки и с клонирането на животни.

Във вторник пък стана ясно, че французинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнланд са отличени с Нобеловата награда за физика.

Двамата учени са открили начин да боравят с миниатюрни квантови частици (единични фотони и йони) и да ги измерват, без да ги унищожават, което преди се смяташе за невъзможно.

В сряда стана ясно и кои са носителите на Нобеловата награда за химия. Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка бяха отличени заради проучванията им как човешките клетки усещат околната среда.

Вчера беше обявен и носителят на Нобеловата награда за литература за тази година. Отличен беше китайският писател Мо Ян – един от най-популярните на Запад китайски автори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!