Китайският писател Мо Ян получи Нобеловата награда за литература

Вероника Шербанова 11 октомври 2012 в 14:31 2252 0

Мо Ян, Снимка: Би Би Си
Мо Ян, Снимка: Би Би Си

Китайският писател Мо Ян е тазгодишният носителят на Нобеловата награда за литература. Това обявиха в четвъртък от Нобеловата комисия в Норвегия. 

Шведската академия посочи, че 57-годишният Мо Ян е отличен заради сложното смесване на фантазия и реалност, исторически и социални картини, което напомня на творчеството на Уилям Фолкнър и Габриел Гарсия Маркес.

Смята се, че Ян е един от най-популярните на Запад китайски автори. Той е и първият китаец, получил престижното отличие. 

Мо Ян е всъщност псевдонима на писателя, който на китайски език означава "не говори". Истинското му име е Гуан Мойе (Guan Moye).

Едно от най-известните му произведения е Red Sorghum: A Novel of China, публикувано през 1987 г. 

Преди обявяването на наградата като фаворити бяха сочени японският писател Харуки Мураками и сирийският автор Адонис.

Наградите, носещи името на Нобел, се присъждат ежегодно за най-важните открития в областта на физиката, химията, физиологията или медицината, за забележителни литературни постижения и за дейност в интерес на световния мир.

В понеделник беше обявена и Нобеловата награда за медицина. Отличието получиха японският учен Шиния Яманака и британският му колега Джон Б. Гърдън. Те бяха отличени за откритието, че зрели клетки могат да бъдат препрограмирани в плурипотентни клетки. Работата на двамата учени е свързана с извличането на стволовите клетки и с клонирането на животни.

Във вторник пък стана ясно, че французинът Серж Арош и американецът Дейвид Уайнланд са отличени с Нобеловата награда за физика.

Двамата учени са открили начин да боравят с миниатюрни квантови частици (единични фотони и йони) и да ги измерват, без да ги унищожават, което преди се смяташе за невъзможно.

Вчера бяха обявени и  носителите на Нобеловата награда за химия. Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка бяха отличени заради проучванията им как човешките клетки усещат околната среда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови