Разследване на АП: Около 600 души са загинали при въздушната атака по театъра в Мариупол

OFFNews 04 май 2022 в 16:29 2219 0

Снимка БТА

Руският въздушен удар по театъра в Мариупол на 16 март е най-смъртоносната атака срещу цивилни досега на фона на случващото се в Украйна, сочат данни на Асошиейтед прес. 

Разследване на агенцията е установило, че в сградата, която се използваше за бомбоубежище, и извън нея са загинали около 600 души. Това е почти два пъти повече от досегашните данни за броя на жертвите, а много оцелели смятат, че броят им е още по-голям, отбелязва АП. 

По първоначални изчисления на украинското правителство загиналите са около 300 души. В момента тече и разследване за военно престъпление за случилото се, показва документ, получен от агенцията. Но журналисти от АП, с помощта на 3D модел на сградата и потърпевши от атаката, свидетелствали за броя и местата, където са се крили хората по време на удара, са изчислили, че броят на загиналите е много по-висок.

Най-малко 100 души са се намирали в полева кухня пред сградата и никой от тях не е оцелял, твърдят свидетелите в разследването. По думите им стаите и коридорите в сградата са били претъпкани с хора, а по време на въздушния удар е имало близо 1000 души в театъра. Според свидетелите са успели да избягат само около 200 от тях , като са използвали главния изход или един от страничните входове.

Разследването на АП опровергава и руските твърдения, че театърът е бил разрушен от украинските сили или е служил като украинска военна база. Никой от свидетелите не е видял украински войници в сградата. И никой от тях не се е съмнявал, че театърът е бил разрушен от руска въздушна атака, прецизно насочена срещу цивилна цел, за която всички са знаели, че е най-голямото бомбоубежище в града и в която е имало деца.

Джеймс Гоу, професор по международна сигурност в Кралския колеж в Лондон и експертен свидетел в Международния наказателен трибунал на ООН за бившата Югославия, каза, че документирането на случилото се в театъра е от решаващо значение за установяването на модел на престъпленията срещу човечеството в Украйна. 

"Тези силни свидетелски показания ще бъдат важни при установяването, че (нелегалното руско) поведение е било широкоразпространено и систематично", каза Гоу. 

Театърът в Мариупол, носил името Руски драматичен театър до 2015 г., се превърна в бомбоубежище заради размерите си, необичайно здравите си стени и голямото си мазе. Дни преди въздушния удар в Мариупол вече няма ток, вода и храна. А театърът стана мястото, където всеки можеше да получи храна и вода, доставени от Червения кръст, или новини за възможна евакуация, отбелязва още АП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews