Путин вдига пенсиите на военните, оставя в армията на служба ранените по време на война

OFFNews 14 юли 2022 в 21:28 4288 3

Владимир Путин

Снимка РИА Новости

Владимир Путин подписа указ за увеличение с 10 процента на военните пенсии и привилегии за бойците инвалиди от военните действия

Руският президент Владимир Путин подписа указ за индексиране на военните пенсии с 10% от 1 юни. Съответният документ беше публикуван в четвъртък на официалния портал за правна информация, съобщи ТАСС.

Основното в указа, обаче не е увеличението на пенсиите на военните, а някои правни разпоредби, които са актуални във връзка с водената в Украйна война – трудоустрояването в армията на ранените и инвалидите, обезщетенията за убитите и отношенията с кредиторите и запорирането на заплатите на участници във военните действия.

Указът определя също така реда за служба на военнослужещи, които са признати за негодни или частично годни по здравословни причини и са наградени с държавни награди във връзка с участие във военни действия, а също така се явяват ветерани от бойните действия.

Дори и ранени и инвалидизирани, такива военнослужещи ще могат да продължат да служат в армията на обособени военни длъжности. Както обясни председателят на комисията по отбрана на Държавната дума Андрей Картаполов, те имат право да се оттеглят от военна служба по всяко време по здравословни причини.

Освен това на тези военнослужещи ще им бъде изплатена еднократна помощ, предвидена при уволнение на обявените за негодни за военна служба поради военно нараняване, ако изявят желание да продължат да служат. Това плащане може да бъде получено само веднъж.

Картаполов отбеляза също, че плащанията, които военнослужещите получават за изпълнение на бойни задачи, включително по време на специална военна операция, досега можеше да бъдат запорирани от кредитори. С новия указ банките няма да могат да запорират по изпълнителни листове социално значими и други плащания.

С подписания акт се допълва и списъкът на лицата, които имат право да получават застрахователни суми при смърт на военнослужещ, с лицата, за които в съдебно производство е признато, че действително се отглеждат и издържат от застрахования не по-малко от пет години до навършване на пълнолетие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12078

3

edin slep

15.07 2022 в 09:56

Привилегии един вид, подмазват се на осакатените. Интересно кога ли ще избухне недоволството?

2550

2

alfakentavur

15.07 2022 в 05:43

Със сигурност от втората седмица на войната и Путлер и останалите висшестоящи рашисти усещат как сами си го вкараха отзад.
Но отдавна изпуснаха момента да се оттеглят с достойнство и да минимизират щетите.
Заради тъпото им упорство и нежелание да си признаят грешката продължават да умират хора и да бъдат осакатявани. И от двете страни. Продължават да рушат цивилна инфраструктура в Украйна.
И за какво? За да стане после Украйна по-мощна и много по-европейски ориентирана. А Рашистан да бъде в 10-та глуха още десетилетия.

2073

1

Johnny B Goode

14.07 2022 в 23:50

Критичната маса ранени и инвалиди от "специалната операция" авно вече е достигната.
Според независими оценки, убитите в Украйна руски военни са към 30 000 досега, ранените обикновено са 3-4 пъти повече от убитите.
За справка, за 10 години в Афганистан убтите бяха към 16 000.