Русия обмисля да даде кредит на Украйна от 15 млрд. долара

Вероника Шербанова 16 декември 2013 в 11:44 2700 10

Владимир Путин и Виктор Янукович, Снимка: РИА Новости
Владимир Путин и Виктор Янукович, Снимка: РИА Новости

Русия обмисля съвсем скоро да предостави на Украйна кредит. Това съобщи един от съветниците на руския президент Андрей Белоусов.

Не е изключено решението за кредита да бъде взето още във вторник, когато руският президент Владимир Путин ще се срещне с украинския си колега Виктор Янукович, допълни Белоусов.

Ситуацията в страната е такава, че ако не бъде рпедоставен кредит, тя просто няма да може да поддържа икономическа стабилност. Ако Украйна поиска кредит, такъв най-вероятно ще бъде даден, посочи Белоусов.

Според Bloomberg става въпрос за кредит от 15 млрд. долара, като Украйна може да получи 5 млрд. долара още преди края на годината.

В същото време стана ясно, че двете страни ще се стремят към подписването на споразумение за по-ниски цени на природния газ. Съгласихме се, че е крайно време да уредим този въпрос, коментира украинският премиер Микола Азаров.

Преди дни Азаров поиска финансова помощ от ЕС в размер на 20 млрд. евро под формата на инвестиции. Финансовата помощ ще има за цел да намали загубите за икономиката на Украйна при приемането й в ЕС, заяви украинският премиер.

Преди това искане за финансова помощ отправи и президентът Виктор Янукович. От Брюксел обаче бяха категорични, че договорените вече условия няма да се променят.

Вчера ЕС обяви, че прекъсва работата по подписването на търговско споразумение с Украйна.

По-нататъшните преговори за търговско споразумение изискват ясен ангажимент от страна на Украйна, коментира еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews