Протестите в Скопие родиха ново движение - "Има бъдеще"

OFFNews 06 май 2015 в 14:05 3723 4

Снимка БГНЕС

Македонски политици, представители на научните среди и общественици учредиха Гражданското сдружение за диалог с гражданите "Има бъдеще".

Мотото на събитието е "Македония има бъдеще", съобщи БГНЕС. 

В словото си във връзка с основаването на сдружението председателят му Владимир Лазаревик заяви:

"Има бъдеще" се формира във време на най-дълбоката политическа и институционална криза. Ние сме отворени към всички хора, които споделят нашите ценности, обединени от идеята за диалог, независимо от своята религиозна, етническа или друга принадлежност и готови да генерират политики и практики, полезни за развитието и просперитета на Македония. Ще работим активно да направим страната ни добре уредена правова държава, в която всички ние се развиваме свободно в условията на демократично общество, плурализъм, пазарна икономика и евроатлантическа ориентация…"

Хиляди излязоха на протест в македонската столица вчера вечерта, за да поискат оставката на премиера Никола Груевски.

Напрежението ескалира след нови скандални разкрития за убийството на 21-годишния Мартин Нешковски, пребит от полицията по време на следизборните празненства през 2011 година.

Македонската полиция използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне събралите се пред сградата на правителството хора. Най-малко 19 души са ранени.

Никола Груевски, който е на власт от близо 10 г., от няколко месеца е в остър конфликт със социалдемократическия опозиционен лидер Зоран Заев.

Заев огласи поредица от аудиозаписи, уличаващи министър-председателя и висши политици от неговия кръг в корупция и злоупотреба с властта. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков, който е братовчед на Груевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews