Пригожин: Ситуацията по руските флангове край Бахмут е критична

Според него президентът на Украйна Володимир Зеленски "хитрува" и украинското контранастъпление тече с пълна сила

OFFNews 11 май 2023 в 19:48 7250 4

Евгений Пригожин

Снимка БТА/АП

Евгений Пригожин

Собственикът на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви, че фланговете на неговите сили са подложени на натиск в близост до украинския град Бахмут, което е довело до загуба на терен, която хората му са превзели на висока цена.

Евгений Пригожин твърди, че задача на редовните руски войски е да защитят фланговете на "Вагнер" край Бахмут - градът, който е в центъра на най-дългата и кървава битка във войната, отбелязва Ройтерс. 

"Ситуацията по фланговете се развива по най-лошия прогнозиран сценарий", каза Пригожин.

По думите му всички територии, които са били превзети с "кръвта и живота на другарите му в продължение на много месеци, напредвайки с десетки или стотици метри на ден, сега на практика са зарязани без бой от тези, които трябва да държат фланговете". 

Руското министерство на отбраната заяви, че неговите десантни войски подкрепят настъплението в западната част на Бахмут и са притиснали частите на украинската армия по фланговете.

Бойците на Пригожин се намират на 625 метра от западните покрайнини на града.

Според него президентът на Украйна Володимир Зеленски "хитрува" и украинското контранастъпление тече с пълна сила. В отговор на въпрос на руска медия относно очакваната украинска контраофанзива, Пригожин каза, че украинските операции "за жалост са отчасти успешни".

В сряда собственикът на "Вагнер" съобщи, че има риск ВСУ да обкръжи ЧВК Вагнер в Бахмут заради пропукването по фланговете, на които са разположени части на редовната руска армия, които в момента търпят тежки загуби на бойното поле.

"През април и май ефективността на "месомелачката Бахмут" бе потисната, а ВСУ се събраха за контранастъпление. Поради съкращаването на личния състав ЧВК "Вагнер" беше принудена да предаде фланговете на военните, а те се провалят по фланговете, които се пропукват и разрушават. Има опасност да бъдем обкръжени", обясни бизнесменът с прякор Готвача на Путин.

Пригожин многократно се е оплаквал от начина, по който Русия води войната в Украйна. Той често казва, че редовните руски сили не дават на неговите хора боеприпасите, от които се нуждаят, а понякога обвинява военното ръководство в измяна.

Преди дни - по време на дълга тирада, отнасяща се до липса на муниции за компанията "Вагнер" - Пригожин спомена лице, което той нарече "щастлив дядо", който си е мислел, че всичко е било наред с военната кампания, която в Москва наричат "специална военна операция".

"А щастливият дядо си мисли, че е добър. Ако се окаже, че е прав, тогава нека Бог да даде здраве на всички. Но какво ще прави страната, нашите деца и внуци, които са бъдещето на Русия, и как ще можем да спечелим тази война, ако по стечение на обстоятелствата, (тук само спекулирам) се окаже, че този дядо е абсолютен тъпанар?"

Според опозиционната медия "Медуза" пропагандистите на режима в Кремъл вече са инструктирани да позиционират Пригожин като "предател на Русия", ако той продължава да критикува Министерството на отбраната и да говори за "провалите на фронта".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

4

Constanza

11.05 2023 в 21:23

Най-много прилича на Гроп, брата на Хагрид от "Хари Потър".

10298

3

AntiZ

11.05 2023 в 20:58

Тоя поразително прилича на краля на гоблините (the great goblin) на Толкин, само дето е без брада. Който е гледал Хобит, ще ме разбере.

2073

2

Johnny B Goode

11.05 2023 в 20:42

.... в собствен сос.

1810

1

Maxim

11.05 2023 в 20:27

Я виж ти, Пригожин от готвач, стана сготвен.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки