Президентът на Израел: Това е изборът на живота ни - да бъдем въоръжени и готови да защитим дома си

Александра Маркарян 12 май 2021 в 17:52 6528 0

Това е изборът на живота ни - да бъдем готови и въоръжени, силни и решителни, подготвени да защитим дома си. Ние ще преодолеем това време на изпитание и ще излезем от него пълни с увереност и сила. Това се казва в днешно изявление на президента на Израел Реувен Ривлин.

"От неделя терористичните организации "Хамас" и "Ислямски джихад" предприеха презряно и планирано нападение срещу израелски градове. Стоим заедно с опечалените семейства, прегръщаме ги топло с утеха в това трудно време и се молим за пълното възстановяване на ранените.

Скъпи мои, гледката на погрома в Лод и безредиците в страната, подстрекавани от кръвожадна арабска тълпа, които раняват хора, разрушават имущество и дори атакуват свещени еврейски места, е непростима. Свалянето на израелския флаг от арабски бунтовници и замяната му с палестинското знаме е жестоко посегателство върху споделеното съществуване в държавата Израел. Мълчанието на арабското лидерство за тези нарушения е срамно, подкрепя тероризма и бунтовете, и насърчава разделянето на обществото, в което живеем и ще продължим да живеем, след като всичко това отмине.

Израелското правителство трябва да преследва бунтовниците с твърда ръка, да възстанови сигурността и реда, докато се бори с тероризма от Газа безкомпромисно. Това е изборът на нашия живот - да бъдем готови и въоръжени, силни и решителни, подготвени да защитим дома си. Ние ще преодолеем това време на изпитание и ще излезем от него пълни с увереност и сила. Тази страна принадлежи на всички ни и повече от всичко трябва да сме лоялни към нея и нейните закони.

Скъпи мои, моля, бъдете търпеливи. Моля, обърнете специално внимание на инструкциите как да пазите себе си и близките ви. Нашите сили, които се бият точно сега, ще надвият всичките ни врагове, както ние винаги сме правили. Всички ще ги подкрепяме. Благославям ви."

'Ескалира до пълнокръвна война'': Над 1000 ракети от Хамас срещу Израел, десетки жертви и ранени (снимки, видео)

Боевете на израелска земя избухнаха в понеделник вечерта след седмици растящо напрежение, трупано в резултат на конфронтация между израелската полиция и палестински протестиращи в Йерусалим. Оттогава досега палестинската организация "Хамас", чиято основна цел е унищожаването на Израел и създаването на държава Палестина, е изстреляла повече от 1000 ракети към централната и южната част на Израел. Израел отговаря с удари по Ивицата Газа. Досега са загинали най-малко 35 палестинци, включително 10 деца, и петима израелци. Има разрушения, опожарени автомобили. Въпреки международните призиви за деескалация министър-председателят Бенямин Нетаняху обяви, че "Хамас" и "Ислямски джихад" ще платят много тежка цена за своята агресия", а също - че "тяхната кръв ще бъде върху техните глави".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови