Правозащитни организации обвиниха Китай в престъпления срещу уйгурите

OFFNews 13 май 2021 в 12:44 1367 0

Снимка wikimedia

Правозащитни организации и западни страни, водени от САЩ, Великобритания и Германия, обвиниха Китай в масови престъпления срещу уйгурското малцинство и поискаха безпрепятствен достъп за експертите на ООН. Tова се случи вчера по време на видеоконференция, предаде БТА.

От своя страна Пекин разкритикува онлайн срещата като заяви, че е "политически мотивирана" и основаваща се на "лъжи".

Миналата седмица китайската мисия в ООН изпрати ноти до много от 193-те страни членки на световната организация с призив да не участват в "антикитайското събитие". Постоянният представител на Китай в ООН Чжан Цзюн изпрати до 15-те западни съорганизатори на видеоконференцията текстови съобщения, в които изрази смайване от тяхната подкрепа за срещата и ги подкани да "премислят" и да я оттеглят. Той предупреди, че в противен случай това ще навреди на техните отношения и сътрудничество.

На срещата постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд определи ситуацията в китайския регион като "една от най-тежките кризи на човешките права на нашето време".

"Доказателства, получени от нарастващ брой достоверни източници, включително сателитни снимки, свидетелствата на очевидци и публично достъпни документи на китайското правителство предизвикват сериозна загриженост", отбеляза тя.

Тези данни говорят за "програма за репресии срещу конкретни етнически групи", изтъкна още Удуърд. Тя отбеляза, че в Синцзян религиозните прояви са били криминализирани, а срещу уйгурския език и култура се провежда системна и мащабна дискриминация.

Смята се, че през последните години, в лагери в китайския автономен район, са били интернирани около 1 милион души. Повечето от тях са предимно от мюсюлманското уйгурско малцинство.

Китайските власти са обвинявани в използване на принудителен труд, системен принудителен контрол на раждаемостта и изтезания.

Пекин отрича категорично и определя лагерите, които според него вече са закрити, като центрове за професионално обучение, в които са се преподавали китайски език, трудови умения и основи на китайското законодателство.

Според Китай целта е била да се помогне за икономическото развитие на Синцзян и да се противодейства на екстремизма.

През 2016 г. в Китай бяха извършени редица терористични нападения, свързани с региона. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови