Китай призовава страните от ОНН да не присъстват на срещата за уйгурите

OFFNews 08 май 2021 в 13:54 2814 0

Китай призова държавите членки на ООН да не присъстват на събитие, планирано за следващата седмица от Германия, САЩ и Великобритания по отношение на репресиите срещу мюсюлманите-уйгури и други малцинства в Синцзян, предаде Ройтерс, като се позова на документ, видяна от агенцията. 

"Това е политически мотивирано събитие", пише мисията на Китай в ОНН в нота от четвъртък: "Молим вашата мисия да не участва в това антикитайско събитие".

Китай обвинява организаторите на събитието, които включват и няколко други европейски държави, заедно с Австралия и Канада, че използват "проблемите с правата на човека като политически инструмент за намеса във вътрешните работи на Китай като Синдзян, за да създадат разделение и турбуленция и да нарушат развитието на Китай".

"Те са обсебени от провокиране на конфронтация с Китай", се казва в нотата и се добавя, че "провокативното събитие може да доведе само до повече конфронтация".

Посланиците на САЩ, Германия и Великобритания трябва да присъстват във виртуалното събитие на ООН в сряда, заедно с изпълнителния директор на Human Rights Watch Кен Рот и генералния секретар на Amnesty International Агнес Каламард.

Целта на събитието е "да се обсъди как системата на ООН, държавите членки и гражданското общество могат да подкрепят и защитават правата на човека на членовете на етнически тюркски общности в Синдзян", се казва в покана.

Западните щати обвиняват властите в Синдзян, че задържат и изтезават уйгури в лагери, което САЩ определят като геноцид. През януари Вашингтон забрани вноса на памук и домати от Синцзян заради обвинения в принудителен труд.

Пекин отрича обвиненията и описва лагерите като центрове за професионално обучение за борба с религиозния екстремизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови