Правата на гражданите - приоритет в преговорите за Брекзит

OFFNews 05 април 2017 в 10:43 1843 0

Снимка maltawinds.com

Депутатите от Европейския парламент ще разискват и гласуват приоритетите в преговорите за Брекзит. Основна тема ще са отношенията между Великобритания и ЕС след напускането на Англия. Сред ключовите принципи за ЕП ще бъде защитата на интересите на хората, предава Информационното бюро на Европейския парламент в България.

След като на 29 март Великобритания задейства член 50 на Договора за ЕС, с което даде началото на дълъг период на преговори между Лондон и Брюксел, един от основните въпроси е какво ще се случи с британците, живеещи в ЕС, както и с гражданите на ЕС, пребиваващи във Великобритания.

Проектът на резолюция, по който парламентът ще гласува днес, призовава за справедливо третиране на гражданите и от двете страни, заявявайки, че техните интереси трябва да бъдат приоритет в преговорите. Според депутатите, статутът и правата на гражданите трябва да се основават на принципите на реципрочност, равенство и недискриминация.

Приоритетите в резолюцията имат важно значение, тъй като те ще помогнат на депутатите да решат дали крайният резултат от преговорите е задоволителен и дали Европарламентът може да даде съгласието си. Споразумението, което трябва да бъде постигнато, подлежи на одобрение от Европейския парламент. Без одобрението на ЕП крайното споразумение не може да влезе в сила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови