Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Посещението на Тръмп е предизвикало кризата в Близкия Изток, твърди ирански политик

OFFNews 05 юни 2017 в 16:20 6176 2

Снимка EFE

Скъсването на дипломатическите отношения между Саудитска Арабия и Катар е следствие от скорошната визита на американския президент Доналд Тръмп в региона.

Това обяви председателят на влиятелната иранска парламентарна комисия по национална сигурност и външна политика Алаедин Боруджерди, цитиран от Асошиейтед прес и БТА. 

Общо седем държави прекъснаха днес отношенията си с Катар по обвинение в подкрепа на терористични организации. 

Поради подписването на внушителни оръжейни сделки между саудитците и САЩ при посещението на Тръмп не би било изненадващо, ако има още негативни събития в района, посочи Боруджерди, цитиран от държавната информационна агенция ИРНА.

По думите му Вашингтон винаги е водил политика на предизвикване на конфронтация между мюсюлманските страни. "Намесата на чужди страни, особено на САЩ, не може да е решение на регионални проблеми", категоричен е той.

Иранското външно министерство призова днес Саудитска Арабия и Катар, както и останалите страни, скъсали отношенията си с Доха, към "откровен диалог" за решаване на разногласията.

"Преодоляването на различията между страните в района, включително на сегашните проблеми между Катар и съседките му, е възможно единствено с мирни средства, прозрачен диалог и дипломация", посочи в комюнике говорителят на министерството Бахрам Гасеми.

"Изострянето на напрежението не е в интерес на нито една страна в района", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

05.06 2017 в 17:32

За Тръмп добре. Той ще си прибере парите, ще затвори границите за всякакви араби и ще пише тъпотии в туитър. За Европа обаче няма нищо хубаво от тая работа. Нови конфикти по границите означават още бежанци, увеличена несигурност и активизация на ксенофобски настроения. Намираме се до една голяма мюсюлманска страна, съюзник на Катар. накратко огън, суха слама и топъл вятър.

29217

1

Лопе де Вега

05.06 2017 в 16:50

Ако това е истина, значи Тръмп бележи първия си голям външнополитически успех. Нека арабите се занимават със своите противоречия и своите амбиции, а не с нас. Дотук добре!

Поздрав!
 
X

Да помогнем на украинските деца!