Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекратяват дипломатически отношения с Катар

OFFNews 05 юни 2017 в 08:12 5034 5

Саудитска Арабия, Бахрейн, ОАЕ и Египет прекратяват дипломатически отношения с Катар

Саудитска Арабия прекрати дипломатическите си отношения с Катар, както и всякакви контакти по суша, море и въздух, съобщава "Фокус", като се позовава на телевизия CNBC. Властите в Рияд обясниха, че този ход е бил необходим за защита на кралството от това, което те описват като тероризъм и екстремизъм.

Решението на Саудитска Арабия беше последвано от Обединените арабски емирства, Бахрейн и Египет, които също прекратиха отношения с Катар.

Държавната информационна агенция на Саудитска Арабия, цитирайки официален източник, съобщи, че кралството е решило да прекъсне дипломатическите и консулските отношения с Катар „изхождайки от суверенното си право, гарантирано от международното право“.

Бахрейн, която е близък съюзник на Саудитска Арабия също заяви, че прекратява дипломатическите си отношения с Катар, обвинявайки страната, че подкрепя тероризма и че се меси във вътрешните ѝ работи.

Аргументът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) за скъсването на дипломацията с Доха е отново, че властите там подкрепят тероризма, както и че подкопават регионалната стабилност.

Бхрейн обяви, че затваря своето въздушно пространство за полети на самолети на националния превозвач на Катар - Qatar Airways. В същото време оглавяваната от Саудитска Арабия международна коалиция, която се бори срещу бунтовниците в Йемен, обяви, че слага край на членството на Катар.

От коалицията обясниха, че изключването на Катар от коалицията в Йемен е заради практики на страната „които укрепват тероризма, както и (заради - б.пр.) подкрепата ѝ към (терористични) организации в Йемен, включително „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“ (…)“.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  13780

  5

  Перко

  05.06 2017 в 17:33

  Никакъв тероризъм няма тука. Има инвестиции на Катар в Ростнефт.

  25665

  4

  Victimized

  05.06 2017 в 12:17

  Крадеца вика дръжте крадеца, Катар не им е чиста работата и това е ясно, ама точно СА да ги обвинява в подкрепяне на тероризъм, си е направо комично.
  Наистина ключовата дума е Иран, това оръжие дето го купиха СА от САЩ, а както знаем, Иран е и трън в очите им отдавна. Отделно от това изказването на Тръмп, че Иран е номер 1 спонсор на тероризма, твърдение точно като онова което Буш направи срещу Ирак, преди да ги разчленят до днешното им положение, твърдение което и не е вярно, понеже няма нито един терорист, извършил терористичен акт, който да е етнически иранец.
  За сметка на това, в атентатите от 11/9 имаме няколко саудитци, няколко пакистанци, няколко йорданци, всичките са все партньори на САЩ....

  10571

  3

  Hissarion

  05.06 2017 в 11:08

  Катар не са достатъчно анти-ирански настроени за бандата на саудитите и сега ги наказват. Тръмпи е дал пълен картбланш на бедуините.

  10538

  2

  Black Hex

  05.06 2017 в 09:18

  Много "деликатна" работа.
  В навечерието на поредната американска бомбардировка за установяване на демокрация ли сме или в навечерието на нов американски договор за оръжия? Може би по-голям от този на СА?

  14355

  1

  neverland

  05.06 2017 в 08:55

  А защо си мислех, че точно Саудитска Арабия подкрепяше тероризма!?
   
  X

  Сърбия - приятел или враг