Консерваторите печелят убедително изборите в Полша

OFFNews 26 октомври 2015 в 07:23 2940 1

Беата Шидло

Снимка ЕПА

Ярослав Качински поздравява Беата Шидло, която ще бъде новият премиер на Полша.

В Полша, както се и очакваше, парламентарните избори вчера спечели консервативната партия Право и справедливост на Ярослав Качински. Според данни от екзитполовете за нея са гласували 39% от избирателите, съобщи Би Би Си.

Ако този резултат се потвърди, той й дава шансове да състави самостоятелно самостоятелно правителство. Така, за първи път след 1989 г. Полша няма да бъде управлявана от коалиция.

Ева Копач, министър-председател от партия Гражданска платформа, е признала поражението си. Кандидатът на консерваторите за нейното място е Беата Шидло.

В изборната нощ тя е казала: „Ние спечелихме защото последователно посрещахме всечки предизвикателства пред нас и следвахме стъпките на покойния президент Лех Качински.”

Братът близнак на консервативния лидер загина край Смоленск на 10 април 2010 г., в тежката самолетна катастрофа, която задълго отрови полско-руските отношения.

„Ние ще изпълняваме законите, но няма да търсим отмъщение. Няма да разчистваме лични сметки”, е уверил Ярослав Качински в изборната нощ.

Партия Право и справедливост спечели, защото предложи прости и конкретни политики са мнозина поляци, които не са спечелили от впечатляващия икономически растеж на страната, коментира варшавският кореспондент на Би Би Си. Тя предложи по-високи помощи за отглеждане на деца и данъчни облекчения за по-бедните.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови