Полша днес избира парламент, има изгледи консерваторите да спечелят

OFFNews 25 октомври 2015 в 09:26 2596 1

Ева Копач

Снимка Архив

Министър-председателката Ева Копач, чиято партия стигна с разклатени позиции до днешните избори.

В Полша днес започнаха парламентарни избори, в които консерваторите се надяват да се върнат на власт след 8 години в опозиция, съобщи Би Би Си.

Дясната партия Право и справедливост, водена от Ярослав Качински, има чувствително по-добри шансове от дясноцентристката Гражданска платформа на Ева Копач, която сега е министър-председател. Това показаха социологическите проучвания по време на кампанията.

Право и справедливост тази година вече си възвърна президентския пост. На 25 май, във втория тур на изборите за държавен глава, нейният кандидат Анджей Дуда смени на поста Бронислав Коморовски.

В полза на десницата влияе недоволството на поляците заедно с разклатената репутация на Гражданска платформа. Миналата година няколко министри се оказаха замесени в гръмък скандал с подслушване. А в петък Моника Збройевска, зам.-министър на правосъдието трябваше да се раздели с длъжността си, след като бе обвинена, че е шофирала в нетрезво състояние.

Партията на Качински е с подчертани позиции в селските райони и там, където по-голямо влияние има силната в Полша католическа църква.

Бежанската криза в Европа стана ключова тема на предизборните дебати, отбелязва Би Би Си. Правителството се съгласи да приеме в страната 7000 мигранти, а опозиционните сили се обявяват против това, понякога с рязък тон.

Миналата седмица Ярослав Качински беше критикуван, след като изрази опасения, че мигрантите ще донесат болести и паразити в Полша.

66-годишният лидер на Право и справедливост не е кандидат за министър-председател. За този пост партията е номинирала сравнително неизвестната Беата Шидло.

Резултатите от изборите вероятно ще бъдат следени отблизо от други евроскептични страни, каквато е Великобритания.

Гражданска платформа държеше на по-тесни връзки с Европейския съюз за разлика от полската десница. Пред Ройтерс член на Право и справедливост е казал, че партията му иска „по-малко бюрократичен и по-ефективен откъм разходи ЕС, който не търси по-дълбока политическа интеграция“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови