Полша обяви Македония за свой надежден партньор в Европа

Юлиуш Висожински 24 октомври 2022 в 21:20 2421 2

Стево Пендаровски и Анджей Дуда

Снимка Президентство на РСМ - пресцентър

Стево Пендаровски и Анджей Дуда

Северна Македония е значим и надежден партньор на Полша в Европа, заяви полският президент Анджей Дуда по време на икономически форум на двете страни във Варшава.

Статистическите данни от първите 7 месеца на тази година показват засилване на положителната тенденция по отношение на полския износ за Северна Македония, който възлиза на 88,5 млн. евро. Това е ръст от около 17% в сравнение със същия период на миналата година. Вносът от Северна Македония в Полша е нараснал с 41% - до 195,6 млн. евро, заяви полският президент.

Полският президент изрази надежда, че срещата на предприемачи от двете страни във Варшава ще допринесе за засилване на икономическото сътрудничество, включително в областта на търговията, инвестициите и бизнеса.

Македонският президент Стево Пендаровски също е на двудневно официално посещение в Полша. Във Варшава той е имал среща на четири очи с президента Анджей Дуда и е удостоен с най-високото полско отличие – "Орден на белия орел", като символ на близките дипломатически и политически отношения между двете страни.

От своя страна Пендаровски е връчил орден „8 септември“ на Дуда - за изключителния му принос в развитието на дипломатическите отношения.

Разговаряхме с президента Дуда за европейската интеграция на Северна Македония и началото на преговорите ни за членство в Европейския съюз. Полша винаги е била наш принципен и гласен поддръжник и в това отношение особено приветствам желанието на нашите домакини да използват своя опит и експертиза по време на преговорния процес. Вярвам, че в следващия период полската подкрепа ще бъде засилена не само двустранно, но и чрез Вишеградската група, както и чрез други регионални форуми, в които тя членува, каза Пендаровски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!