Полша иска санкции срещу вноса на руски селскостопански продукти в ЕС

OFFNews 06 май 2023 в 21:49 1176 1

жътва

Снимка Pixabay

Санкциите трябвада бъдат наложени незабавно

Полша ще поиска санкции от Европейския съюз върху вноса на руски селскостопански продукти. Това съобщи нейният посланик в ЕС Анджей Садош, цитиран в събота от националната информационна агенция на Полша (PAP).

Според него санкциите трябва да бъдат наложени незабавно.

"Сега Европа не е заплашена от прекъсвания във веригата за доставки на селскостопански продукти, напротив, имаме проблем с излишъците. Решаваме проблема с увеличения внос на селскостопански продукти от Украйна", казва Садош.

Европейката комисия никога досега не е предлагала хранителни санкции срещу Русия с мотива, че това би застрашило изхранването на света.

През април Полша предложи нов набор от наказателни мерки срещу Москва, включително забрана за внос на диманти и петрол по тръбопроводи.

Досега са наложени десет пакета мерки срещу страната и за одобряването на всеки от тях е необходим консенсус между 27-те страни членки.

По-рано тази седмица Европейската комисия наложи ограничения до 5 юни върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, за да облекчи свръхпредлагането на тези стоки в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови