Почина човекът, неволно дал сигнала за сриване на Берлинската стена

OFFNews 01 ноември 2015 в 20:44 3196 0

Берлинската стена

Снимка Архив

Момент от разрушаването на Берлинската стена през ноември 1989 г.

На 86-години почина Гюнтер Шабовски, един от ръководителите на ГДР (Източна Германия), който преди 26 години без да иска подтикна хиляди хора да сринат Берлинската стена, съобщи Би Би Си.

Шабовски беше член на Политбюро на управляващата на Изток Германска единна социалистическа партия (т. е. комунистическа). На пресконференция на 9 ноември 1989 г. той съобщи, че ограниченията върху пътуванията на граждани на страната  в чужбина се отменят веднага.

Всъщност промяната е била предвидена за следващия ден. Тя се наложи, след като източногерманци вече дни наред пътуваха за Унгария, която беше отворила границите си на Запад.

Пред журналистите Шабовски обяви промени, но на въпрос кога те ще влязат в сила, той импровизирано отговори: „Това става, доколкото знам... незабавно... без отлагане.“

Десетки хиляди германци щурмуваха стената, разделила Берлин на две от лятото на 1961 г. и станала символ на студената война и „желязната завеса“. Голяма част от нея беше разрушена в нощта на 9 срещу 10 ноември 1989-а. Това отвори и пътя към бързо обединяване на Германия – за по-малко от година.

През 1997 г., припомня Би Би Си, Шабовски беше осъден на три години затвор, заради ролята му в политиката на ГДР и по-специално заради практиката бегълците от страната да бъдат спирани със стрелба. Но година по-късно той беше помилван.

В мемоарите си, написани през 2009 г. той описва режима в Източна Германия като безвъзвратно прогнил.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!