Почина бившият президент на Египет Хосни Мурабак

OFFNews 25 февруари 2020 в 14:24 1933 0

На 91 г. почина бившият египетски президент Хосни Мубарак. Новината за смъртта му е разпространена от държавната телевизия в Кайро. 

Мубарак управляваше Египет в продължение на 30 години, когато през 2011 г. беше свален от власт след 18-дневни протести. В продължение на три десетилетия бившият президент управлява без вицепрезидент. Именно през 2011 година той назначава Омар Сюлеймани, бивш началник на разузнаването и той обявява, че Мубарак подава оставка. 

През април 2011 г. бившият президент и неговите синове са задържани за 15 дни и срещу тях са повдигнати обвинения за корупция, злоупотреба с власт и небрежност по време на протестите. При сблъсъци с полицията умират около 850 демонстранти.

Освен на затвор, Мубарак и синовете му са осъдени да платят 125 милиона египетски лири (около 15 млн. евро) и да възстановят на държавата 21 млн. лири (2,4 млн. евро). По това дело Мубарак излежава присъдата си, а синовете му са освободени.

Мубарак е разследван и във връзка с убийството на неговия предшественик - Ануар Садат. 

През юни 2012 г. Хосни Мубарак е осъден на доживотен затвор. След присъдата той преживява серия от сериозни проблеми - получава инсулт и инфаркт. Малко по-късно изпада в клинична смърт. През 2015 г. е осъден на 3 години затвор за корупция. 

Последните години от живота си Хосни Мубарак прекара във военната болница в Кайро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови