Плевнелиев отказа да присъства на парада за Деня на победата в Москва

OFFNews 21 март 2015 в 13:27 18138 57

Плевнелиев отказал да присъства на парада за Деня на победата в Москва

Българският президент Росен Плевнелиев е отказал поканата за участие в парада по отбелязването на 70-годишнината от победата на руската във Втората световна война. 

С това той се присъединява към американския президент Барак Обама и европейски лидери, които също отказаха поканата да посетят Москва на 9 май, пише руският „Московский комсомолец“. Сред отказалите са канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерът на Великобритания Дейвид Камерън, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, а също и президентите на Полша и Словения.

Руското издание се позовава на прессекретариата на българския държавен глава, откъдето потвърдили отказа. 

Междувременно, президентът на Сърбия Томислав Николич определи като неприличен натиска от представители на Европарламента, които не искат той да присъства на парада в Москва. Според „Московский комсомолец“ той определил натиска от ЕС върху Русия като "неприличен". 

Общо 68 чуждестранни лидери са поканени на празненствата по случай 70-годишнината от края на Втората световна война. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че положителните отговори са около 30. „Получихме около 30 положителни отговора. Това на практика са всички наши партньори от Общността на независимите държави, Виетнам, Монголия, редица европейски страни, балкански държави – Сърбия, Черна гора, Македония, а също и Словакия, Гърция и Кипър“, отбеляза министърът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!