Париж гласува да има ли тротинетки по улиците

OFFNews 02 април 2023 в 11:24 1147 0

Тротинетка

Снимка Архив

Парижани решават да изгонят ли тротинетките

Парижани решават днес дали по улиците на френската столица да се движат електрическите тротинетки. 

"За или против скутерите на самообслужване в Париж?" е въпросът на референдума, организиран от кмета на Париж Ан Идалго и нейните заместници, съобщиха АП и БТА. 

Пръснати из Париж, лесни за намиране и наемане с помощта на изтеглено приложение и сравнително евтини, скутерите са хит сред туристите. Заради многото оплаквания Ан Идалго иска да забрани тротинетките, преди френската столица да стане домакин на Олимпийските игри догодина. 

Заместник-кметът по транспорта на Париж Давид Беляр казва, че скутерите са участвали в стотици инциденти. По думите му те са по-вредни за околната среда от ходенето пеша, карането на колело или автобусите и са твърде бързи и анархични в претъпкания, компактен и исторически град, където пространството е на първо място. Те създават "усещане за обща несигурност в общественото пространство, особено за най-уязвимите хора, имам предвид възрастните хора или хората с увреждания", каза той в интервю за Асошиейтед прес. 

Договорите на Париж с трите компании за отдаване под наем Dott, Lime и TIER изтичат в края на август. Дали електронните скутери под наем ще оцелеят в Париж след това, ще зависи от гласуването днес, в което могат да участват всички регистрирани гласоподаватели в града, включително и тези от други страни от Европейския съюз. Кметството обеща да уважи резултата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!