Папата в Скопие: Затворници на виртуалността, загубихме вкуса и аромата на реалността

OFFNews Последна промяна на 07 май 2019 в 21:16 3785 0

Снимка vatican.va

„Привикнахме да се храним от твърдия хляб на дизинформацията и се превърнахме в затворници на дискредитацията, етикетите и на моралното падение; вярвахме, че конформизмът ще утоли нашата жажда, но се заситихме от безразличието и безчувствието; хранихме се с мечти за великолепие и величие, но в крайна сметка се хранихме с разсеяност, затвореност и самота; преситихме се от връзки и загубихме вкуса на братството. Търсихме бързия и сигурен резултат, а се озовахме подтиснати от нетърпението и неспокойството. Затворници на виртуалността, загубихме вкуса и аромата на реалността“.

Това заяви папа Франциск на богослужение на централния площад „Македония“ в Скопие, засягайки темите с  "предизвикателствата на посткомунизма, но и нерегулирания капитализъм".

На богослужението се събраха вярващите от католическата общност в Северна Македония. Католическото присъствие в страната е само 1%, като около 3660 вярващи живеят в Скопие. На литургията с папата присъстваха около 10 000 души, някои от които бяха дошли от Албания, Косово и Хърватия, съобщава Радио Ватикана.

Един от най-важните моменти на апостолическата визита на папа Франциск в Северна Македония бе посещението на мемориала на Майка Тереза в Скопие. Този мемориал е модерна конструкция, тържествено открита през 2009 г., в която се намира малък музей със снимки, предмети и някои реликви на Майка Тереза.

Същевременно по време на икуменическата и междурелигиозна среща в Скопие с близо 1500 младежи папа Франциск заяви:

„Един от главните днешни проблеми на много хора и младежи е, че са изгубили способността да мечтаят – нито много, нито малко, те не мечтаят. А когато човек не мечтае, това пространство се заема от оплакването и от примирението. Никога не е твърде много да се мечтае… мечтайте за велики неща!“

Наред с думата „мечта“ папа Франциск произнесе и думата „приключение“, като припомни, че „младият човек не се страхува да направи живота си хубаво приключение“.

Папата изтъкна, че „мечтите ни помагат да поддържаме жива увереността си, че друг свят е възможен и че сме призовани да участваме в него с нашия труд, ангажимент и действия“.

Папа Бергольо посочи също, че „най-хубавите мечти се постигат с надежда, търпение и ангажимент, отказвайки се от бързането. В същото време не трябва да се блокираме от неувереност, не трябва да се страхуваме да рискуваме и да грешим. Не се страхувайте да бъдете градители на мечти и надежда“.

Светият Отец даде за пример Майка Тереза, като каза, че „тя имаше велики мечти и затова и обичаше много… Нейната ръчно изработена мечта я предложи на Господ, повярва в нея, изстрада я, но никога не се отказа от нея… Всеки един от вас, като Майка Тереза, е призован да направи нещо хубаво от живота си. Не позволявайте да открадват мечтите ви“.

Папата поясни още, че „никой не може да се справя с живота като е изолиран, вярата, мечтите не могат да се преживяват без колектива… затворени и изолирани между четири стени, нужна е общност, която да ни подкрепя, да ни помага. Колко е хубаво да мечтаем заедно! Както правите днес: тук всички обединени, без бариери. Мечтайте заедно, а не сами; с другите, никога срещу другите“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови