Палмира след "Ислямска държава" в снимки

OFFNews Последна промяна на 28 март 2016 в 11:50 12766 6

Нови снимки на разрушенията в Палмира се появиха часове, след като сирийската армия си върна контрола над града от Ислямска държава. Те бяха публикувани от Би Би Си.

Снимките разкриват степента на разрушението, извършено от групировката по време на 10-месечната им окупация на мястото, обявено за световно културно наследство на ЮНЕСКО.

Докато някои ценни паметници са били разрушени, много от руините на древния град са останали непокътнати.

Властите са очаквали да видят "най-лошото", но като цяло ситуацията се е оказала по-добра.

Президентът Башар ал Асад приветства връщането на контрола над Палмира от ИДИЛ като "важно постижение" във "войната с тероризма".

Ислямска държава превзе Палмира на 15 май 2015 г. Малко след това бойци на групировката убиха археолога, който се грижеше за руините в продължение на 40 години.

Палмира се намира в стратегически важна зона на пътя между столицата Дамаск и източния град Деир ал Зур.

Когато ИДИЛ превзе града, остави в руини два 2000-годишни храма, арка и погребални кули.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.03 2016 в 09:39

red or dead, разлика между ислямските и руслямските фанатици няма. Кога и ти, унтерменшче, ще започнеш да крещиш Путин Акбар и да буйстваш не е ясно.

Европа ще я има не заради него, а въпреки него, алкохолиците и душевната нишета на русофилистите.

29.03 2016 в 08:58

Добре, че се намесиха руснаците!

28.03 2016 в 14:04

ей това русифилистиците са много прости същества, пишеш им "Хуйло е велик !!!", те пак цъкат минуси.....,?!?, омерзен съм.....

28.03 2016 в 13:46

red or dead, на някакъв нов вид руска експериментална дрога ли си?

28.03 2016 в 12:39

Хуйло е велик !!!

28.03 2016 в 12:26

Какво тържество на разума е да гледаш как сирийската армия възстановява държавността в Сирия! Над Палмира, наричана още Невестата на пустинята отново изгря слънце, и възможността разрушените културни паметници от световна величина да бъдат възстановени е налице. Когато злото разбиваше с чукове световното културно наследство и опустошаваше след себе си, някои на пръв поглед човеци твърдяха, че това е справедлива революция! Днес, когато справедливостта Божия тържествува, не всички са щастливи, но колкото и да е тъжно за много хора това нямаше да бъде възможно без прецизната намесата на Русия, водена от нейният президент Владимир Путин. Скромен човек и голяма личност за процеси, които все още са дълбоко неразбрани от съвременната цивилизация. Без съществуването му и тежестта на Кръста, която изоставен и сам пое, Европа отдавна щеше да бъде заличена завинаги...