Отмениха протестите в Зимбабве под заплаха от полицейски произвол

OFFNews 16 август 2019 в 13:23 1900 0

Снимка ЕПА/БГНЕС

Опозицията в Зимбабве отмени антиправителствените протести в столицата Хараре, заради заплаха от полицейско насилие.  

Униформените в африканската страна забраниха провеждането на демонстрации и заявиха, че имат доказателства за подготвяни провокации на митинга. 

Недоволни граждани, събрали се в центъра на Хараре, преди решението за отмяна да бъде обявено, са разпръснати незабавно от полицията, съобщи вестник "Хералд", цитиран от Би Би Си. 

Демонстрации бяха свикани от Движението за демократични промени срещу влошеното икономическо положение на Зимбабве. Недоволството е срещу управляващата партия Зану-ПФ и президента Емерсън Мнангагва. През предизборната си кампания Мнангагва обеща демократични реформи и икономическо възстановяване след години на упадък при дългогодишния лидер Робърт Мугабе , но ситуацията се  влошава. Недостигът на гориво и вода е повсеместен, а цената на хляба се е увеличила пет пъти от април.

Политик от ДДП Фадзаи Махере заяви пред BBC, че "днес животът в Зимбабве е по-лош, отколкото при Робърт Мугабе".

„Хората негодуват срещу продължаващите трудности. Цената на живота се покачи драстично. Пак сме в хиперинфлация“, каза тя като добави, че  демократичните свободи също са застрашени.

Опозицията твърди, че президентът не изпълнава предизборните си обещания. 

През януари протестите в Хараре и други големи градове доведоха до полицейско насилие, при което бяха убити 12 души, имаше и десетки ранени, припомнят местни правозащитни организации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови