Quantcast

Зимбабве: 1/3 от населението е изправено пред глад, предупреждава ООН

OFFNews Последна промяна на 07 август 2019 в 15:22 2562 0

Снимка UNICEF/UN0290284/de Wet AFP-S

Повече от пет милиона души в Зимбабве, около 1/3 от населението, се нуждаят от хранителни помощи. Голяма част от населението на страната е на ръба на гладуването, алармира ООН.

Световната хранителна програма (WFP) отправи искане за получаването на $331 млн., тъй като страната се бори с последиците от сушата, циклона и икономическата криза. Ръководителят ѝ Дейвид Бийзли твърди, че мнозина са в криза и ситуацията им граничи с гладуване. Според него засегнатите от глада са около 2,5 милиона души.

Говорим за хора, които наистина ще гладуват, ако не им помогнем - каза той.

Страната бе обхваната от зърнена криза, след като реколтата бе засегната от невиждана от много време суша и хлябът рязко поскъпна. Липсата на достатъчно вода порази и хидроелектрическата централа в Кариба, от което последваха чести прекъсвания на тока в цялата страна. Зимбабве е изправена и пред финансова криза. Проблемите изостри и преминалият по-рано през годината циклон Идай. Огромната буря, която удари също части от Малави и Мозамбик, засегна 570 000 души в Зимбабве и десетки хиляди без дом.

Миналата седмица финансовият министър Мтхули Кубе заяви, че от януари правителството е осигурило зърно на 757 000 домове, както в селските, така и в градските райони. Във вторник президентът Емерсън Мнангагва, поел поста след дългогодишния ръководител Робърт Мугабе през ноември 2017 г., обяви сушата за национална катастрофа.

ООН вече апелира за отпускането на $294 млн. долара за Зимбабве, но се оказва, че страната се нуждае от по-голямо финансиране, тъй като последствията от сушата са се разпрострели на по-голяма територия.

Виж още за: