Откриха русо дете и при роми в Ирландия

Вероника Шербанова 22 октомври 2013 в 18:17 4333 3

Полицията в Дъблин
A Dublin Police K9 car responding to an incident at Safeway.

7-годишно русо момиченце беше открито от ирландската полиция в ромско семейство, живеещо край Дъблин, съобщи Би Би Си.

Полицията е реагирала по сигнал на жители от градчето Талат вчера следобед.

В момента детето се намира под опеката на органите на реда, докато се установи каква е връзката на детето с ромите, представящи се за негови родители.

Според двамата роми момиченцето е родено през 2006 г. и е тяхна дъщеря. Проверка в родилните отделения в Дъблин обаче нямат информация детето да е раждано там, няма и акт за раждане.

Семейството показало някакъв акт за раждане, но според полицията документът не е валиден и е възможно ромите да не са родители на детето.

Органите на реда вече са поискали съдействието на специалисти, които дса обяснят дали е възможно роми да са биологични родители на дете с руса коса и сини очи. Властите очакват да получат тази предварителна информация, докато излязат резултатите от ДНК пробите, които предстои да бъдат взети.

Според закона 7-годишното дете може да остане под опеката на властите в рамките на едн месец. След това то трябва да бъде върнато на ромското семейство или да бъде предадено на приемно семейство.

Случаят с откритото в ромско семейство русо дете е аналогичен на откритото 4-годишно момиче при роми в Гърция.

 

4-годишната Мария беше намерена в ромски катун близо до град Лариса в Централна Гърция. ДНК-тестовете показаха, че детето няма роднинска връзка с ромите, представили се за негови родители. По-късно стана ясно, че детето е българче.

Представилите се за родители на момиченцето бяха обвинени в отвличане и в създаване на фалшиви документи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!