Историята на намереното в ромски катун българче Мария трогна 8000 души

Елица Мартинова 21 октомври 2013 в 08:47 11010 7

Мистерия с русо момиченце в ромско семейство
Мистерия с русо момиченце в ромско семейство

Историята на намереното в ромски катун в Гърция дете трогна над 8000 души, които са се обадили на горещите телефони в благотворителната организация в Гърция, съобщи Би Би Си. Тази сутрин стана ясно, че малкото русо момиченце Мария е българче.

"Преди часове до полицията пристигна писмо от председателя на ромската общност във Фарсала. В него се потвърждава, че детето е българче", съобщи кореспондентът на "Нова телевизия".

От ромската общност в градчето, където е открито детето, твърдят, че момичето е оставено за отглеждане от български роми. Родителите на Мария я оставили преди години, но на всеки няколко месеца идвали да я посещават. Според ромите майката и бащата на момичето се намират в района.

По информация на "Нова телевизия" гръцката полиция е потвърдила тази версия. В момента властите издирват майката и бащата на детето, за които се предполага, че са на гурбет.

Малката Мария бе открита преди дни в ромски катун във Фарсала. Полицаите установили, че между русото, синеоко 4-годишно момиченце и ромите, представящи се за негови родители, няма прилики. ДНК-тест доказал, че детето няма родствена връзка със семейството, в което живее.

В продължение на дни полицията се опитваше да установи самоличността на детето, като основното предположение бе, че момичето е жертва на трафик на хора.

Гръцките власти инициираха съвместна акция с редица благотворителни организации. Оттам призоваха за съдействие гражданите, които имат информация за произхода на момиченцето. Само за няколко дни на горещите телефонни линии са позвънили над 8000 души, пише Би Би Си.

Очаква се днес двойката, която отглежда Мария, да се яви в съда и да отговаря по обвинения за отвличане на малолетно лице. Проверка е установила, че 40-годишната жена и 39-годишният й съпруг са регистрирали различен брой деца в различни общини на страната. Това е често срещан метод за прехрана у ромите в Гърция, които по този начин източват социалната система на  страната.

Пред властите 40-годишната ромка е претендирала, че е родила шест деца за десет месеца.

„Запитани как са се сдобили с Мария, двамата постоянно даваха различна информация“, коментира директорът на полицията в Солун Василис Халацидис.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови