Откриха ''оригиналния'' Удсток в Англия. Провел се два века преди хипи фестивала в САЩ

OFFNews 02 април 2024 в 16:50 1637 1

Дворецът Бленъм във Великобритания, графство Оксфордшър

Снимка Банка за снимки

Дворецът Бленъм във Великобритания, графство Оксфордшър

Архивисти са открили документация на музикален фестивал в Удсток, Великобритания, проведен точно 200 години преди култовия хипи фестивал със същото име в САЩ, съобщи Би Би Си.

В двореца Бленъм в Удсток, графство Оксфордшър, са намерени данни за музикален фестивал, проведен там през 1769 г.

Според архивите на него са присъствали около 200 души, за разлика от около 500 000 души на събитието през 1969 г.

Историците дори смятат, че „Оригиналният Удсток“ може да е бил вдъхновение за прочутото музикално събиране в САЩ.

Д-р Алекса Фрост, архивист в двореца Бленъм, каза: „Твърдо вярваме, че нашият фестивал „Удсток“ може да е бил първото подобно събитие в историята и несъмнено вдъхновение за прочутото хипи събиране през 60-те години на миналия век“.

Тя каза, че откритието е станало факт едва по време на проучване на несвързано с него запитване от аспирант от английски университет.

„Вече разговаряхме със Смитсоновия институт във Вашингтон, който няма търпение да разбере повече, за да може да актуализира собствените си архиви и експозиции“, каза д-р Фрост.

Фестивалът в Удсток през 1969 г. е върхът на хипи културата и остава едно от най-емблематичните музикални събирания в историята.

Провежда се във ферма в щата Ню Йорк и в него участват редица известни изпълнители, сред които рок групите „Ху“, „Джеферсън еърплейн“, „Кросби, Стилс, Неш и Йънг“ и др.

Фестивалът беше закрит от 26-годишния тогава китарист Джими Хендрикс, който в понеделник сутринта изпълни американския национален химн Star Spangled Banner.

За разлика от това, историческите документи, описващи фестивала от XVIII в., рекламират „музикални забавления за ваше удоволствие“, включващи органист, клавесинист и певец на име Винсент Фурние. Сред гостите на версията от 1769 г. са тогавашните обитатели на двореца Бленъм - Джордж Спенсър, четвърти херцог на Марлборо, и съпругата му лейди Каролин Ръсел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

Бен Булбин

02.04 2024 в 17:18

“За разлика от това, историческите документи, описващи фестивала от XVIII в., рекламират „музикални забавления за ваше удоволствие“, включващи органист, клавесинист и певец на име Винсент Фурние.“ - Алис Купър, че е стар, стар е! Ама пък чак толкоз................