Отбелязаха католическия Великден с покръстване на нигерийски емигрант

OFFNews 01 април 2018 в 14:43 2784 1

Тази сутрин nапа Франциск прекрати службите на Светия престол, като изнесе традиционната великденска литургия, а след това изнeсе годишното си благославяне Urbi et Orbi (към града и света) и отправи послание от централния балкон на базиликата "Свети Петър".

Католиците посрещнаха тазгодишния Великден с покръстването на 8 души. Сред тях беше нигерийския емигрант Джон Ога, който бе обявен от италианските вестници за „мигрантски герой“, след като успя да обезоражи крадец и бе приет като пример за смелост и добро гражданство.

През септември миналата година Ора успял да спре 37-годишен италианец, който обрал магазин в мигрантския квартал в покрайнините на Рим. Нигериецът, който нямал разрешение да остане в Италия, задържал престъпника, докато дойде полицията, а след това си тръгнал от страх, че ще бъде арестуван и депортиран.

Полицията използвала кадри от камери за наблюдение и го проследила, за да го възнагради и да му помогне да получи разрешение за пребиваване в страната, капитанът на италианските карабинери, който работи в квартала Нунио Карбоне, беше кръстник на Ога.

Другите покръстено са от Албания, Перу, Италия и Съединените щати.

Причината католическият и православният Великден да се отбелязват на различни дати е свързан с различните календари, които двете християнски направления използват. Католиците се придържат към Юлианския календар, докато православните християни ориентират празника спрямо Грегориянския календар. Пасха или Великден се отбелязва с настъпването на 14-тата луна или първата такава от пролетта.

Григорианския календар отбелязва Великден между 22 март и 25 април, а Юлианският календар, който изостава на всеки 128 години с по 1 ден, празнува по други изчисления, според които Пасхата може да бъде между 4 април и 10-11 май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!