Още четири елемента са добавени към периодичната таблица на Менделеев

Наука ОFFNews Последна промяна на 04 януари 2016 в 16:42 4170 1

Четири нови елемента бяха добавени официално към периодичната таблица на Менделеев на 30 декември на заседание на Международния съюз за теоретична и приложна химия (International Union of Pure and Applied Chemistry - IUPAC).

От IUPAC съобщиха, че екип от руски и американски изследователи са предоставили достатъчно доказателства, за да претендират за откриването на елементите с номера 115, 117 и 118. Въпреки възраженията на същия колектив, Международният съюз за теоретична и приложна химия дава приоритет на японския екип от Института Riken за откриването на елемента с номер 113.

Това е първото обновяване на Менделеевата таблица от 2011 година насам, когато са добавят елементите с номер 114 и 116.

Четирите химични елементи допълват седмия ред на таблицата.

В прессъобщение, публикувано на интернет страницата на организацията, която регулира и международната химическа номенклатура, са определени научните екипи, които ще имат приоритет при даване на имената на новите елементи.

За 115 и 117-ти елементи за откриватели е била призната обединена група от Института за ядрени изследвания (Дубна, Русия), Lawrence Livermore National Laboratory (САЩ) и Националната лаборатория Oak Ridge (САЩ); за елемент 118 - същият колектив, но без участието на физици от Oak Ridge.

За елемент 113 е даден приоритет на института RIKEN. 

Новите елементи могат да бъдат кръстени на митологично понятие, минерал, свойство, име на място, държава или учен.

За 115-ти елемент руските физици вече са предложили името "московий". Имената за 117 и 118 -тия елементи още се обсъждат с физиците от американските лаборатории.

За още подробности четете в Наука ОFFNews:

"Още четири елемента са добавени към периодичната таблица на Менделеев" и

"113-тият химичен елемент ще се нарича японий".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови