Орбан се представи като 'защитник' на правата на хомосексуалните

OFFNews 24 юни 2021 в 15:33 1398 0

Снимка Pixabay

Унгарският премиер Виктор Орбан защити новия закон, забраняващ "демонстрирането и насърчаването на хомосексуалността" сред лица под 18 години и отрече обвиненията в хомофобия, твърдейки, че той "защитава правата на хомосексуалните", предаде Асошиейтед прес. 

Това се случва на фона на острата реакция на няколко европейски държави и ЕК срещу новия анти-ЛГБТИ закон. 14 държави подписаха декларация срещу закона, в която законът се определя като "груба дискриминация", а в специално изявление  Урсула фон дер Лайен пък го определи като "срам". 

"Този закон очевидно дискриминира хората въз основа на тяхната сексуална ориентация. Той противоречи на основните ценности на ЕС - човешкото достойнство, равенството и спазването правата на човека. Няма да правим компромиси с тези принципи", заяви още тя.

Преди срещата на външните министри в Брюксел Орбан заяви, че законът не е насочен  към хомосексуалните, а към децата.

"Не става въпрос за хомосексуалност, а за деца и родители." Освен това Орбан се представи и като защитник на правата на хомосексуалните. 

"Аз съм борец за свобода в комунистическия режим. Хомосексуалността беше наказана и аз се борих за тяхната свобода и за техните права". 

В края на изявлението си унгарският премиер заяви, че законът по никакъв начин не нарушава правата на хомосексуалните.

Унгарският парламент прие законопроекта миналата седмица, което предизвика широк обществен отзвук. Това беше и причината, поради която се появи предложение стадионът "Алианц Арена" в Мюнхен да бъде осветен в цветовете на дъгата за мача Германия - Унгария в знак на солидарност с унгарците. УЕФА обаче не разреши това да се случи с аргумента, че ставало въпрос за политика, но пък футболните фенове по трибуните отидоха на мача с ЛГБТИ знаменца. Непосредствено преди футболната среща пък се появи тази снимка, която стана хит в "Туитър".

Законът ще влезе в сила след като бъде одобрен от президента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови