Орбан: На ЕС му трябват нова комисия и парламент, които да спрат мигрантите

OFFNews Последна промяна на 29 август 2018 в 08:52 3357 1

Виктор Орбан

ЕС се нуждае от нова Европейска комисия и нов парламент, които да се обявят в защита на границите и за спиране на миграцията. Това заяви вчера премиерът на Унгария Виктор Орбан след среща в Милано с италианския вътрешен министър и вицепремиер Матео Салвини, предаде БТА.

Орбан, чието дясно правителство издигна по южната си граница ограда срещу мигранти, похвали Салвини, че е станал първият ръководител от страна от Средиземноморието, доказал, че "миграцията може да бъде спряна по море". На общата пресконференция след срещата унгарският премиер подчерта, че сигурността на Европа зависи от успеха на Салвини.

Италианският вътрешен министър прикани Франция да прояви повече "солидарност и чувство" по отношение на миграцията и да прекрати политиката си да спира мигрантите, които искат да влязат на френска територия през граничния пункт Вентимиля. Френският президент Еманюел Макрон "е първият, който трябва да прояви солидарност и чувство, отваряйки наново границата при Вентимиля", каза Салвини, цитиран от Ройтерс.

Италианският вътрешен министър добави, че Берлин и Рим постигат напредък към сключване на споразумение, съгласно което Германия ще може да върне някои мигранти в Италия, предаде ДПА. Но по думите на Салвини сделката ще бъде сключена само при положение че Италия няма да приема повече бежанци, отколкото те са наброявали преди това на нейната територия. Италия стана основна дестинация за мигрантите от Африка, потеглили към Европа. Според действащите правила на ЕС страната, в която първо е влязъл мигрантът, е длъжна да обработва неговата заявка за предоставяне на бежански статут, припомни ДПА.

Преди да се срещне със Салвини в Милано, унгарският премиер нарече италианския вътрешен министър "моят герой", а френския президент Еманюел Макрон определи като основния си противник в Европа, предаде Франс прес.

На пресконференцията след срещата той отново бе попитан за тези негови думи, които той потвърди. "Сега в Европа има два лагера и начело на единия от тях е Макрон. Той е начело на политически сили, подкрепящи имиграцията. А от другата страна сме ние, които искаме да спрем нелегалната имиграция", продължи унгарският премиер. На въпрос дали неговата партия ФИДЕС ще излезе от десноцентристката Европейска народна партия - най-голямата в Европейския парламент, Орбан изрази желание ЕНП да "застане на наша страна и на страната на народите в Европа".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови