Опозицията печели изборите в Австралия

Кирил Хараланов 07 септември 2013 в 19:40 1796 2

Парламентарни избори в Австралия.  Снимка: bellenews.com
Парламентарни избори в Австралия. Снимка: bellenews.com

Консервативната опозиция начело с Тони Абът печели над лейбъристите на досегашния премиер Кевин Ръд в днешните парламентарни избори в Австралия, предадоха австралийските медии.

Коалицията на консерваторите е спечелила 74 места в 150-местната Камара на представителите. Всички анализатори са на мнение, че досегашното правителство загубва изборите. Обществената австралийска телевизия Ей Би Си прогнозира, че коалицията на консерваторите ще има 90 места срещу само 58 за партията на Кевин Ръд. Независими кандидати ще заемат другите 2 места в австралийския парламент.

На днешните избори австралийците избираха 150 членове на Камарата на представителите. Те имат мандат от три години. Гласуващите също така избраха и 40 от общо 76 сенатори за срок от шест години.

Загубилата лейбъристка партия управлява два последователни три годишни мандата. Те бяха белязани от икономически разцвет на страната, но също така и от жестоки вътрешнопартийни борби, които в крайна сметка им костваха третия последователен мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!