Тръмп никога няма да признае, че е загубил изборите

Демократите изглежда печелят и горната камара на Конгреса

OFFNews 06 януари 2021 в 20:16 2393 0

Снимка Jacquelyn Martin/АП/БТА

Президентът Доналд Тръмп в сряда заяви на митинг на своите привърженици пред Белия дом, че никога няма да признае, че е загубил изборите. Думите му идват в момент, когато Конгресът е готов да удостовери победата на Джо Байдън.

“Никога няма да се откажем. Никога няма да отстъпим”, каза Тръмп на приветстващата тълпа. “Ще спрем кражбата.”

Вицепрезидентът Майк Пенс е заявил във вторник на президента Доналд Тръмп, че не вярва, че има властта да блокира Конгреса за удостоверяване на победата на Джо Байдън на президентските избори, въпреки неоснователното настояване на Тръмп да го направи, съобщават междувременно редица американски медии. Пенс изразил тези си съмнения по време на седмичния му обяд с президента.

Тръмп оказва ужасяващ натиск върху вицепрезидента да изпълни поръчките му, когато Конгресът свика сряда в съвместно заседание, за да ратифицира победата в Изборната колегия на Байдън.

„Вицепрезидентът има правомощието да отхвърля измамно избрани избиратели“, написа Тръмп във Tуитър във вторник сутринта, неточно твърдение, което неправилно характеризира до голяма степен формалната и конституционно предписаната роля на Пенс да председателства Камарата и Сената, докато получават и удостоверяват предадените гласове за избори от щатите и обявяване на резултата. Пенс няма едностранната власт да променя резултатите, изпратени от щатите до Конгреса.

Междувременно новоизбраният президент на САЩ Джо Байдън заяви днес, че се надява демократът Джон Ософ да спечели сенаторско място, след като според прогнозите неговият съпартиец Рафаел Уорнък побеждава на единия от двата балотажа в щата Джорджия за американския Сенат, предаде Ройтерс. 

Ософ вече обяви, че печели произведения вчера балотаж за второто място в Сената на САЩ от щата Джорджия, предаде Франс прес.
Евентуалната му победа на практика би осигурила на неговата партия контрол върху горната камара на Конгреса. При такъв сценарий демократите и републиканците биха имали по 50 места в 100-членния Сенат. Тогава решаващ при гласуванията ще е вотът на вицепрезидента на САЩ, а демократката Камала Харис ще заеме поста на 20 януари. Това би осигурило на избрания за президент Джо Байдън контрол и върху двете камари на Конгреса, за да може да осъществи на практика своята програма. Демократите вече контролират Камарата на представителите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови