ООН осъди плановете на Израел за ново строителство на Западния бряг

ОFFNews 25 януари 2017 в 10:46 2607 1

Снимка Reuters

ООН разкритикува плановете на Израел за ново застрояване на Западния бряг, заявявайки, че няма алтернатива за разрешаване на конфликта освен това с отделянето на две държави. 

Във вторник, след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност, Израел обяви плановете за изграждане на 2500 нови жилища в окупирания Западен бряг, дни след като бяха одобрени 500 домове в Източен Йерусалим.

Това се случва след като в края на миналата година Съветът за сигурност прие резолюция, с която определя за незаконно застрояването на Западния бряг и Източен Йерусалим и призовава за преустановяването му. Резолюцията не бе блокирана от САЩ, основен съюзник на Израел, което предизвика силното недоволство на Тел Авив и Доналд Тръмп. Израелските власти обясниха решението с необходимост от нови жилища.
 
"За генералния секретар няма план Б за двудържавното решение. Има нужда за това двете страни да се включат в истински преговори, за да постигнат целта за две държави, Израел, Палестина, две държави за два народа", заяви говорителят на Антониу Гутериш Стефан Дуярич. 

По думите му позицията на организацията остава непроменена и е отразена точно от  специалния пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов. 

"Всеки опит на Израел да анексира част или цялата територия на Западния бряг може да навреди на изгледите за мир с палестинците", заяви Младенов, цитиран от БТА.

Европейският съюз също разкритикува действията на Израел, заявявайки, че те вредят на възможността за постигане на двудържавно решение.

"Непростимо е, че Израел продължава с тази политика, въпреки продължителните сериозни международни опасения и възражения, които са повдигани постоянно на всички равнища", се казва в изявление на Европейската служба за външна дейност.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови