Олигархът Березовски почина "необяснимо" в Лондон

24 март 2013 в 11:24 2831 0

Борис Березовски СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС
Борис Березовски СНИМКА: АРХИВ/БГНЕС

Руският олигарх в изгнание Борис Березовски е бил намерен мъртъв е дома си близо до Лондон в събота, съобщи РИА "Новости", позовавайки се на съобщение на неговия зет във Фейсбук.

По-късно британската полиция потвърди, че започва разследване на смъртта живеещия от години на Острова руснак, известен като заклет критик на Владимир Путин.

Според различни източници Березовски е бил открит мъртъв в банята си в Съри, близо до столицата. Причината за смъртта му са "необясними", съобщиха властите на Острова.

Според Франс прес и ИТАР-Тасс тялото на руския магнат все още в е имението, където през нощта са пристигнали експерти по химически, бактериологични и радиоактивни вещества.

Версиите за смъртта на олигарха веднага се нароиха. РИА Новости цитира близкият приятел на Березовски Демян Кудрявцев, който казва, че сърцето на Борис Березовски е спряло, но не допуска вероятността за самоубийство. Кудрявцев посочва, че няма никакви външни признаци Березовски да е посегнал на живота си. Друг източник на медиата твърди, че става дума за инфаркт. Неотдавна Березовски е бил на лечение в Израел.

Отново според РИА Новости, 67-годишният Березовски е бил практически разорен. Медията припомня, че в края на август олигархът загуби дело срещу Роман Абрамович, което се отразило пагубно на финансовото му състояние.

Най-голямата мечта на Борис Березовски е била да се върне в Русия, споделя самият той в последното си интервю за списание "Форбс", публикувано днес на сайта на изданието.

Борис Абрамович Березовски е руски олигарх, натрупал състоянието си от контрола върху нефтения гигант "Сибнефт" и няколко руски медии. Роден е през 1946 г. в академично семейство на руски евреи. 

През ноември 1994 г. става оглавява новооснованата телевизия „ОРТ“, а по-късно придобива и телевизия TV6 и 3 вестника. През 1996 г. придобива изключителни лицензи за износ на стратегически важни суровини. Заедно с Роман Абрамович държи контрола над „Сибнефт“. Три години по-късно, и отново заедно с Абрамович, той овладява 2/3 от руската алуминиева индустрия. С издигането на Владимир Путин позициите на Березовски отслабват и двамата са в тежък конфликт, а от 2000 г. Березовски живее извън Русия.  От 2002 г. не може да напуска Великобритания, тъй като Русия иска неговото екстрадиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови