Делото за убийството на Анна Политковская приключва без поръчител

OFFNews 11 октомври 2012 в 14:26 3119 0

Aнна Политковская е убита в рождения ден на Владимир Путин на 7 октомври 2006 г.  Снимка: pavellas.com
Russian human rights activists place flowers at a portrait of slain Russian journalist Anna Politkovskaya in Moscow on October 7, 2009 during a rally on the third anniversary of her death at the hands of an unknown gunman. Three years after the killing of journalist Anna Politkovskaya, her supporters held a demonstration in her memory with the assassin and mastermind of the murder still at large. The sign reads: "Putin we remember your cynicism." AFP PHOTO / DMITRY KOSTYUKOV (Photo credit should read DMITRY KOSTYUKOV/AFP/Getty Images)

Делото за убийството на руската журналистка Анна Политковская е пред приключване. Решението ще гласи, че извършителите са действали в интерес на поръчителя, но той остава неизвестен, пише “Коммерсант”, като се позовава на източници от следствието.

Обвинения в окончателната им редакция вече са предявени на предполагаемите извършители на престъплението – братя Махмудови и един от организаторите Сергей Хаджикурбанов. В четвъртък по делото трябва окончателно да бъде обвинен и чеченския мафиот Лом-Али Гайтукаев.

Според версията на следствието Хаджикурбанов е основният организатор на убийството на Анна Политковская. „Поръчката“ на журналистката е получил известният чеченски „авторитет“ (така на руския сленг наричат лидерите на организирани престъпни групи – бел. ред.) Лом-Али Гайтукаев от неизвестно лице.  Поръчителят не е бил доволен от публикациите на журналистката, в това число и за неспазването на човешките права в Русия. 

Предстои следствието да предяви окончателното обвинение към Лом-Али Гайтукаев, който в момента лежи в затвора в Украйна за опит за убийство, както и към Павлюченков. Делото относно неизвестния поръчител ще бъде отделено в специално производство. „Коммерсант“ припомня, че подполковник Павлюченков увери следствието, че от убийството на журналистката били заинтересувани бизнесменът Борис Березовски и ексемисарят на чеченските терористи Ахмед Закаев, който също като Березовски, е във Великобритания.

Версията обаче не устройва семейството на Политковская и в.“Новая газета“ (където работеше журналистката), които смятат, че е „политически-мотивирана“. Березовски също отрича какъвто и да било мотив, като припомня и обвиненията за убийството на директора на водещата руска телевизия ОРТ Владислав Листиев през 1995 г., когато олигархът е държал контролния ѝ пакет акции. В същото време публикациите на Политковская бяха остро критични към политиката на президента Владимир Путин и неговия съратник - държавния глава на Чечения Рамзан Кадиров.

Анна Политковская (Анна Степановна Мазепа) е родена на 30 август 1958 г. в Ню Йорк. Умира на 7 октомври 2006 г., убита в руската столица Москва.

Политковская е руска разследваща журналистка, която изобличава правителството на руския президент Владимир Путин за корупция и погазване на човешките права, особено за зверства, извършени от руски войници по време на Чеченската война.

След като завършва журналистика в Московския държавен университет, Политковская става репортер във в. „Известия“. Присъединява се към екипа на „Новая газета“ през 1999 г. и скоро след това е изпратена да отразява войната в Чечения.

Автор е на книгите „Мръсна война: руски репортер в Чечня“ (2001) и „Русия на Путин“ (2004). През същата 2004 г. получава наградата „Улф Палме“ за „нейната смелост и сила, когато отразява събития при трудни и опасни обстоятелства“.

Политковская, която приживе получава множество смъртни заплахи, е намерена застреляна в асансьора на жилищната сграда, където живее.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови