Quantcast

Обвиниха разузнаването на САЩ, че манипулира данните за борбата с ИДИЛ

OFFNews Последна промяна на 12 август 2016 в 13:50 2424 1

Американското разузнаване е манипулирало данни за борбата на САЩ с "Ислямска държава", твърди доклад на републиканците в Конгреса. 

Докладът е бил поръчан след сигнал, според който високопоставени служители променят целенасочено данни, за да омаловажат заплахата от ИДИЛ, както и за да изглеждат по-успешни операциите срещу джихадистите. 

Има данни, че най-високопоставените служители на разузнаването са манипулирали доклади от средата на 2014 г. до средата на 2015 г. 

Резултатът от това е, че се получава една твърде оптимистична интерпретация на операциите на САЩ срещу "Ислямска държава", което може да изложи на риск американските войски, обясняват републиканците. 

Служителите на разузнаването нагаждали анализите, за да изглеждат положителни резултатите от първоначалните усилия на САЩ да обучи иракските сили за сигурност да противодействат на ИДИЛ. 

Около 40% от аналитиците твърдят, че им е оказан натиск за изкривяване или спестяване на разузнавателна информация в рамките на периода. 

Засега не е ясно защо разузнавателната информация е била изкривявана. 

Говорителят на Пентагона Патрик Еванс подчерта, че тези оценки и анализаторите, които ги правят, са от жизнено значение за усилията на САЩ, особено като се има предвид сложното естество на битката на няколко фронта, която в момента е в ход в Ирак и Сирия.

Републиканците настояват ръководителите на Централното командване да бъдат подведени под отговорност, ако са притискали аналитици да манипулират данни. 

Пентагонът е започнал вътрешно разследване по случая.