Обвиниха медицинска сестра в 7 убийства на бебета и опити за отравянето на още 10

OFFNews 11 октомври 2022 в 15:36 5479 2

Обвиняемата медицинска сестра Луси Летби

Снимка Би Би Си

Обвиняемата медицинска сестра Луси Летби

Обвиниха медицинска сестра в убийството на 7 бебета – пет момченца и две момиченца - и опит да отрови още 10 в болница в английския град Честър, съобщава Би Би Си.

Луси Летби (32 г.) е работила в болницата „Графинята на Честър“, където имало подозрително много смъртни случаи на здрави бебета. Там е действал „отровител“ – заяви днес в съда прокурор Ник Джонсън и каза по адрес на Летби, че тя е била „постоянно злонамерено присъствие“ в неонатологичното отделение.

Манчестърският кралски съд повдигна 22 обвинения срещу Луси Летби. Тя отрича всички тях.

Днес съдебните заседатели чуха твърдението, че Летби се опитала да убие едно дете три пъти, а друго починало, след като му бил инжектиран въздух.

Семействата на някои от жертвите присъстваха в съда, когато прокурор Джонсън отправи обвиненията. Според него преди януари 2015 г. статистическите данни за смъртността на бебетата в отделението били сравними с други болници, но през следващите 18 месеца се наблюдавало значително нарастване на броя умиращи или колабиращи бебета.

"След като потърсиха причина, която не успяха да открият, консултантите забелязаха, че необяснимите колапси и смъртни случаи имат един общ знаменател – присъствието на една от неонатологичните сестри. Тази сестра беше Луси Летби", каза той.

Отровени с инсулин

Щателен преглед на полицията показал, че някой в отделението е отровил две деца с инсулин в периода от средата на 2015 г. до средата на 2016 г.

Двете от отровените бебета са момчета близнаци. Отровени са в рамките на няколко дни след раждането. Тогава нивата на кръвната им захар спаднали до опасни нива. Новородените – определени като дете F и дете L – оцелели благодарение на намесата на медицинския персонал. Тогава обаче той сметнал, че става въпрос за естествена реакция на организмите им, а не, че някой ги е отровил с инсулин, каза прокурорът.

Подозренията паднали върху Люси Летби и заради много малкия брой хора, които имат достъп до неонатологичното отделение.

"Има много ограничен брой хора, които биха могли да бъдат отровителите, защото влизането в неонатологичното отделение е строго ограничено - каза той. - Люси Летби е била на работа, когато двете (момчета) са били отровени и ние твърдим, че тя е била отровителката", каза прокурор Джонсън.

Близначета са имали братчета, кръстени условно Е и М, за които също се твърди, че са били „нападнати“ от Летби. Едното от тях не е оцеляло. Съдът чу, че едно от средствата, чрез които детето Е е било убито, а детето М - увредено, е било вкарването на въздух в кръвта - нещо, което лекарите наричат въздушна емболия.

За прокурора смъртните случаи и колапси не са "случайни" и не са "естествено възникнали трагедии".

"Много от събитията в този случай са се случили по време на нощни смени. ... Когато Луси Летби беше преместена на дневна смяна, сривовете и смъртните случаи се преместиха на дневните смени“, изтъква прокурорът.

Обвиняемата медицинска сестра е била прекъсната от майката на една от жертвите, която посетила момченцето си в отделението за новородение, стана ясно също в съда. Тя заварила детето си силно стресирано и с кръв в устата. Медицинската сестра се опитала да успокои майката, че кръвта се дължи на тръбичката в устата му. Детето починало.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1065

2

Kalina F

11.10 2022 в 16:23

ТАя няма как да не е имала проявления и преди, трудно ще се скрие такава психопатия

22548

1

dolivo

11.10 2022 в 16:02

за съжаление чак на статистическата картина като се вдигнала, започнали да проверяват в детайл

тази е сериозна откачалка тип сериен психопат убиец, леле мале