Обвиниха Льо Пен, че е откраднала реч на Фийон

OFFNews 02 май 2017 в 12:26 2091 2

Снимка EPA

Френски медии обвиниха крайнодясната кандидатка за президент Марин льо Пен, че е откраднала цели пасажи от реч на доскорошния си опонент за президентския пост Франсоа Фийон за произнесената от нея вчера реч. 

Според медиите, цитирани от БТА, Льо Пен е използвала поне четири пасажа от речта на Фийон, произнесена от него на 15 април. 

Тогава Фийон говори пред избиратели в Пуи ан Веле. Той изтъкна предимствата на географското местоположение на Франция и каза, че благодарение на сухопътните си граници Франция е свързана с огромния латински и испански свят, с Италия, която е нейна сестра, и с Централна и Източна Европа, с Балканите. Петнадесет дни по-късно на предизборния си митинг вчера във Вилпен Марин льо Пен също изтъкна предимствата на френското местоположение, като използва думите на Фийон.

Марин льо Пен говори за интереса към изучаването на френския език в чужбина и спомена за списъци на чакащи да се запишат във Френския алианс в Токио, Шанхай, Мексико и във училищата с изучаване на френски език в Рабат и Рим. Същите думи използва преди 15 дни и Фийон.

В речта си Фийон цитира Жорж Клемансо (президент на Франция от 1906 г. до 1909 г. и после от 1917 г. до 1920 г.) и на Андре Марло, (писател и политик, който беше министър на културата на президента Шарл де Гол). Същото направи и Льо Пен вчера.

И Фийон, и Льо Пен говориха и за пътя на Франция през 21 век, който е път на културата, дискусиите, компромиса, съмненията, диалога, равновесието, свободата на хората. Тук обаче има малка разлика в двете речи, отбелязват френските медии. За Фийон този път е алтернатива на "тоталитаризма на една сляпа и заслепяваща религия" и алтернатива на "онези, за които всичко се урежда накрая според материални критерии". Според Льо Пен този път е алтернатива на "глобализацията и на ислямистката идеология".

В интернет веднага се появиха видеоклипове, които се подиграват с плагиатството на Льо Пен. В тях двете речи са съпоставени в продължение на 97 секунди.

В коментар за обвиненията вицепрезидентът на партията на Льо Пен "Национален фронт" Флориан Филипо обяви, че става дума за нарочно заимстване на кратък и затрогващ пасаж от реч, посветена на Франция, визирайки речта на Фийон. Той допълни, че това умишлено заимстване е направено от "една кандидатка на обединението, която иска да покаже, че е широко скроена и може да приема мнението и на другите хора".

Льо Пен ще се изправи срещу центриста Еманюел Макрон на балотажа на президентските избори на 7 май. Според социологическите проучвания победител ще е Макрон с 60 на 40 процента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови