ЕП започна процедура по отнемане на имунитета на Льо Пен заради злоупотреби

OFFNews Последна промяна на 26 април 2017 в 18:27 2214 3

Европейският парламент започна процедура, която може да доведе до отнемане на имунитета на евродепутата и кандидат за президент на Франция Марин льо Пен, заподозряна в злоупотреба с европейски финансови средства.

Това съобщи председателят на ЕП Антонио Таяни, цитиран от Ройтерс и БТА.

Подозира се, че двете са плащали заплати на парламентарни помощници, които обаче са от партийния апарат на Националния фронт и почти не са се появявали в Страсбург.

Френски съдии са поискали евродепутатите да свалят имунитета на Льо Пен от съдебно преследване, за да може да бъдат разследвани твърденията, че е злоупотребила с европейски пари, с които е плащала на сътрудници на нейната партия Национален фронт.

Искането бе внесено в юридическата комисия на Европейския парламент, която отговаря по тези въпрос, каза Таяни пред депутатите в началото на парламентарната сесия в Брюксел.

Започването на процедурата за сваляне на имунитета на Льо Пен идва на фона на предстоящия балотаж на 7 май, на който ще бъде избран окончателно следващият президент на Франция. На втория тур на изборите Марин льо Пен се изправя срещу центриста Еманюел Макрон, като очакванията са той да спечели с 60 на 40 процента. 

Малко вероятно е обаче свалянето на имунитета на Льо Пен да се случи преди балотажа, тъй като обикновено процедурата продължава с месеци.