Бащата на Марин льо Пен я критикува, че не е водила кампания като Тръмп

OFFNews 25 април 2017 в 15:57 3408 1

Френският крайнодесен политик Жан-Мари льо Пен критикува дъщеря си за президентската ѝ кампания. 

Той обяви, че Марин льо Пен е трябвало да води по-агресивна кампания за първоя тур на изборите по примера на Доналд Тръмп. 

Според окончателните резултати от първия тур на изборите Льо Пен получава 21,30% от гласовете - 7,68 милиона гласа. Тя е втора след Еманюел Макрон, който печели 24,01% от гласовете - 8,66 милиона гласа. Очакванията са, че Макрон ще успее да я победи с голяма преднина на втория тур на изборите на 7 май. 

"Мисля, че кампанията ѝ беше прекалено спокойна. Ако бях на нейно място, щях да водя кампания като тази на Тръмп, по-открита, много агресивна срещу отговорните за упадъка на нашата страна, независимо дали са от левите, или от десните сили", заяви 88-годишният Жан-Мари льо Пен пред радио Ер Те Ел, цитиран от БТА.

Между Марин льо Пен и баща ѝ има противоречия, откакто тя се зае да изчисти имиджа на Националния фронт от асоциациите с ксенофобия при подготовката на кампанията за президентските избори тази година. През 2002 г. баща ѝ шокира света, като стигна до втория кръг на президентските избори, на който спечели консерваторът Жак Ширак.

Жан-Мари льо Пен често е обвиняван, че изказванията му са ксенофобски или антисемитски. През 2015 г. дъщеря му пое лидерството на партията. Като неин основател обаче той остава известна фигура и представлява една от гледните точки.

Друг признак за влиянието му е, че Националният фронт е взел около 6 милиона евро назаем от оглавяваната от него асоциация за набиране на средства, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови