Нови преговори Русия-Украйна в Турция

OFFNews 29 март 2022 в 07:52 1845 0

Украйна, танк

Снимка БТА/АП - Efrem Lukatsky

Местен жител оглежда повреден руски танк в град Тростянец, на около 400 км източно от столицата Киев, Украйна, понеделник, 28 март 2022 г. В продължаващата повече от месец война са убити хиляди хора, а над 10 млн. украинци са прогонени от домовете си, включително почти 4 млн. са напуснали страната си.

В Истанбул днес започва нов кръг от украинско-руските преговори за спиране на войната в Украйна, организирани с посредничеството на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава БТА.

Разговорите ще се състоят в двореца Долмабахче край Босфора. Началото им е в 10:30 ч.

Руските преговарящи пристигнаха вчера в Истанбул. 

"Файненшъл таймс", позовавайки се на четири източника, предостави информация за възможен проект на сделка между Русия и Украйна. Според него руските искания за "денацификация", "демилитаризация" и статут на руския език в Украйна вече не са на дневен ред, а Украйна ще се откаже от стремежа към членство в НАТО, от разработване на ядрени оръжия и разполагане на чужди военни бази. Не се изключва възможността за присъединяване на Украйна към Европейския съюз.

Гаранциите са сигурността на Украйна ще бъдат дадени не от 5 или 7, а от 11 държави - Русия, САЩ, Великобритания, Канада, Франция, Германия, Китай, Италия, Полша, Израел и Турция, твърди изданието.

Най-трудният въпрос остава съдбата на Крим и Донбас. Украйна не е готова да признае промяната в границите си, но може да обещае да не се опитва да върне полуострова и източните райони със сила. Според източници на FT този въпрос може да бъде отложен до лична среща между Путин и Зеленски.

Вестникът отбелязва, че Украйна и западните страни са скептични към намеренията на Путин – опасяват се, че той може да използва преговорите като „димна завеса“, за да попълни военните си сили и да планира нова офанзива.

В същото време украинският президент Володимир Зеленски призова западните държави да засилят санкциите срещу Русия, включително да наложат и петролно ембарго.

Досегашните разговори не доведоха до съществен напредък. Зеленски обвини Путин, че протака и бави преговорите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков изтъкна липсата на напредък в досегашните разговори, охлаждайки очакванията за накакъв пробив.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви на сайта си, че Зеленски е дал много ясни указания на делегацията. "Не търгуваме с хора, територии или суверенитет", каза Кулеба. Според него минималната цел на започващите днес преговори е постигането на трайно спиране на огъня.

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че засега пряка среща между Путин и Зеленски, каквато предлага украинският лидер, би била "контрапродуктивна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!