Норвежката принцеса се отказва от кралските си задължения в името на алтернативната медицина

OFFNews 09 ноември 2022 в 10:12 3442 0

Принцеса Марта Луиза и шаманът Дурек Верет

Снимка Getty Images

Принцеса Марта Луиза и шаманът Дурек Верет

Норвежката принцеса Марта Луиза се отказва от кралските си задължения, за да се съсредоточи върху бизнеса си с алтернативна медицина заедно с годеника си, който се е самопровъзгласил за шаман. Тя също твърди, че има ясновидски способности.

Принцесата ще запази титлата си, но не и задълженията си, за да „създаде по-ясна разделителна линия“ между личната и кралската си роля, се казва в изявление на двореца, цитирано от Би Би Си.

Марта Луиза е единствената дъщеря на крал Харалд V и кралица Соня. Четвърта е в линията на наследяване на норвежкия трон след по-малкия си брат Хокон и неговите деца.

Нейният годеник, Дурек Верет, е популяризирал необосновани медицински практики, включително внушението, че ракът е избор. Американецът твърди, че е повлиял на Гуинет Полтроу и Нина Добрев.

"Той има много чувство за хумор и ние се смеем много, дори в този труден момент", заяви крал Харалд пред норвежки репортери.

В отделно изявление принцеса Мерта Луиза заяви, че е "наясно с важността на знанията, основани на научни изследвания", но че вярва, че алтернативната медицина може да бъде "важно допълнение към помощта от конвенционалното медицинско заведение".

51-годишната принцеса от десетилетия привлича спорове в Норвегия заради участието си в алтернативни методи на лечение, включително създаването на училище, което има за цел да помогне на хората да "влязат в контакт със своите ангели".

През 2002 г. тя се омъжва за норвежкия писател и художник Ари Бон, с когото имат три дъщери. Развеждат се през 2017 г. Бон се самоубива на Рождество през 2019 г.

През юни принцеса Мерта Луиза се сгоди за Верет. Той е описван като "шарлатанин", измамник и теоретик на конспирацията.

Бившият министър-председател Ерна Солберг определи възгледите му като "много странни" и "не основани на факти", като добави, че идеите му насърчават теориите на конспирацията.

Дурек е афроамериканец, който описва себе си като "шаман от шесто поколение". Твърди, че е възкръснал от мъртвите и е предсказал атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ две години, преди те да се случат. Счита, че критиките срещу него се дължат на расизъм. Сравнява се с Алберт Айнщайн и Томас Едисон – и те били неразбрани гении.

Проучване от септември установи, че само 13% от норвежците смятат, че принцеса Марта Луиза трябва да представлява кралското семейство при изпълнение на официални задължения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови