Нобел за тримата учени, пренесли химичните експерименти в киберпространството

Вероника Шербанова 09 октомври 2013 в 13:15 3550 2

Нобелова награда
Нобелова награда

Трима учени спечелиха тазгодишната Нобелова награда за химия. Това са Мартин Карплюс, Майкъл Левид и Арие Варшел, обявиха от Нобеловия комитет.

Карплюс, Левид и Варшел получиха престижната награда заради „работата си за развитието на многолинейните модели за комплексни химически системи“.

Тримата учени са разработили компютърни симулации, с които могат да се предвиждат химически процеси. Те направиха възможно пренасянето на химичните експерименти в киберпространството, допълниха от комитета.

Мартин Карплус е роден в Австрия и е преподавател в Харвард. Майкъл Левит е роден в ЮАР, а в момента работи като биофизик и преподавател по структурна биология в Станфорд. Арие Варшел пък е изследовател в Университета на Южна Калифорния. 

Миналата година Нобеловата награда за химия беше присъдена на американските учени Робърт Лефковиц и Брайън Кобилка заради проучванията им как човешките клетки усещат околната среда. 

В понеделник стана ясно, че Американците Джеймс Ротман и Ранди Шекман и германецът Томас Зюдхоф са носителите на тазгодишната Нобелова награда за медицина и физиология. Те бяха отличени заради постиженията си в анализирането на това как клетките организират своята транспортна система и как пренасят информация.

Вчера пък бяха обявени носителите на тазгодишната Нобелова награда за физика – британският физик Питър Хигс и белгийският му колега Франсоа Енглер. Двамата получиха наградата заради това, че са предсказали съществуването на Хигс бозон – частицата, която обяснява защо материята има маса.

В четвъртък трябва да стане ясен носителят на Нобеловата награда за литература, а ден по-късно - носителят на Нобеловата награда за мир. На 14 октомври пък ще бъде обявен и носителят на наградата за икономика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови