Няколко десетки депутати на 'Слуга на народа' се отказват от мандатите си във Върховната рада

OFFNews 20 март 2024 в 15:49 9118 2

Върховната рада

Снимка Wiuipedia

Върховната рада

Няколко десетки депутати от партията на Володимир Зеленски "Слуга на народа" са изразили пред ръководството на фракцията желанието си да се откажат от мандатите си заради "липса на мотивация", съобщава "Украинская правда" с позоваване на източници в партията.

В момента "Слуга на народа" разполага с 235 депутати, но редовни на заседания и активно гласуващи са около 170-180 души. Останалите или са се "отцепили открито", като 17-те депутати от "групата на Дмитрий Разумков", или редовно пропускат заседанията.

"Съществува неразбирателство между канцеларията на президента и парламента. Президентската канцелария презира парламента. Те смятат, че "слугите" ще гласуват за всичко, което е необходимо, защото Зеленски ги е довел на власт. Да, той го направи. И какво от това? А ние вече преживяхме 2 г. пълномащабна война. Следователно старият модел на взаимодействие вече не работи. Трябва да променим нещо", обяснява мотивите източник на изданието.

Според него "всички са уморени от войната" и има "много тежки ограничения, като например невъзможността за бизнес пътуване". "На трето място, депутатите не влияят на процесите в държавата и затова не виждат ролята си в Радата и смисъла да бъдат там", казва източникът.

"Условно казано, идва депутат и вика: "Пуснете ме. Предлагат ми ръководна длъжност в една фабрика и заплата от 8000 долара. Трябва да изхранвам семейството си и да се развивам по някакъв начин". Слушал съм много пъти такива разговори", допълва той.

В края на януари ръководителят на фракцията на "Слуга на народа" в Радата Давид Арахамия съобщи, че 17 депутати от партията са подали заявления за отказ от мандата си.

"В парламента наближава голяма криза, защото 17 души са написали заявления за отказ от мандатите си. Това означава, че вече имаме 401 души в парламента, още един със сигурност ще освободим по здравословни причини - ще останат 400 души. 226 (минималният брой, необходим за вземане на решение - бел. ред.) от 400 е много трудно да се съберат, честно казано", оплака се Арахамия.

Партията "Слуга на народа" на Володимир Зеленски има мнозинство във Върховната рада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Azazel777

21.03 2024 в 09:58

Копейки. Средната заплата там е около 300 долара. Един учител взема 350 долара а на него му предлагали 8000. Да ходи на фронта

870

1

Constanza

20.03 2024 в 18:40

Копейкиновци.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика