Нетаняху: Определена е дата за сухопътна офанзива в Рафа

OFFNews 09 април 2024 в 11:55 1581 0

Снимка БТА/АП

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че вече е определена дата за сухопътна офанзива в Рафа, където се евакуираха около 1,5 милиона палестинци след началото на войната, но не разкри кога армията ще преприеме действия. Той посочи, че "влизането в Рафа" е необходимо за "пълна победа над Хамас". В същото време от терористичната групировка казаха, че израелско предложение, което  било предадено от посредниците от Египет и Катар, не отговаря на палестинските искания. 

Представители на Израел, "Хамас", САЩ, Египет и Катар започнаха поредния кръг преговори в опит да постигнат прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците.

Преди месеци Нетаняху заяви, че няма да се откаже от сухопътната офанзива в Рафа, въпреки международния натиск да не се предприемат военни действия на мястото, където се смята, че се укриват около 1,5 милиона палестинци, след като са избягали от боевете на север.

Израелският министър на националната сигурност Итамар Бен Гвир каза, че ако Нетаняху се откаже от плановете си за сухопътна офанзива в Рафа, той може да загуби подкрепата на коалицията, която го държи на власт.

По-късно Държавният департамент заяви, че Израел не е информирал САЩ за датата за обявеното нахлуване в Рафа.

Матю Милър, говорител на Държавния департамент, повтори, че САЩ вярват, че наземна офанзива "би имала огромен ефект върху цивилните и че в крайна сметка би навредила на сигурността на Израел".

"Все още не сме ги видели да представят надежден план за справяне с 1,5 милиона цивилни, които са в Рафа, някои от които са се местили повече от веднъж, а други повече от два пъти", коментира Милър.

Той каза, че САЩ ще проведат още разговори през следващите дни с израелски официални лица относно потенциална операция в Рафа.

На този фон от "Хамас" обявиха, че израелско предложение, което ѝ е било предадено от посредниците от Египет и Катар, не отговаря на палестинските искания, но въпреки това терористичната групировка добави, че ще проучи предложението, което определи като "неотстъпчиво", и ще предостави своя отговор на посредниците.

Вчера от "Хамас" заявиха, че не е постигнат напредък в преговорите. Израел каза, че иска да постигне споразумение "затворници срещу заложници", но не е готов да прекрати военната офанзива, преди да нахлуе Рафа, а терористичната групировка иска всяко споразумение да осигури край на израелската военна офанзива, да изведе израелските сили от Газа и да позволи на разселените да се върнат по домовете си в целия анклав.

От 253 души, пленени от "Хамас" на 7 октомври, 133 заложници остават в тунелите под Газа. Преговарящите обсъждат около 40 от тях да бъдат освободени в първия етап на бъдеща сделка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки