Нетаняху: Интензивната фаза на боевете срещу ''Хамас'' приключва, но войната ще продължи

OFFNews 24 юни 2024 в 07:38 913 0

Бенамин Нетаняху

Снимка GettyImages

Израелският премиер Бенамин Нетаняху

Фазата на интензивните военни действия срещу "Хамас" приключва, но войната не е към своя край, докато терористичната групировкта не престане да контролира Ивицата Газа, заяви израелският премиер Бенамин Нетаняху, цитиран от Ройтерс.

Той прави изявлението си докато срещу него в Тел Авив се провеждат масови протести с искане войната да спре и заложниците да се върнат у дома.

Според него след като интензивните боеве в Газа приключат, това ще позволи на Израел да разположи повече сили по северната си граница с Ливан, където боевете с подкрепяната от Иран групировка "Хизбула" се увеличиха значително.

"След като интензивната фаза приключи, ще имаме възможност да преместим част от силите на север. И ние ще направим това. На първо място за отбранителни цели. И на второ място, за да върнем нашите (евакуирани) жители у дома. Ако можем, ще направим това по дипломатически път. Ако не, ще го направим по друг начин, но ще ги върнем у дома", заяви Нетаняху в интервю за израелския Канал 14.

Много израелски градове в близост до границата с Ливан бяха евакуирани по време на боевете.

Израелският премиер също така отново отхвърли идеята базираната на Западния бряг Палестинска автономия да управлява Газа вместо "Хамас".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Какво говорят руснаците за F-16