Не мислех, че ще се измъкнем живи, разказва една от последните спасени от Азовстал

OFFNews 09 май 2022 в 11:00 4924 5

Снимка АП/БТА

Дете, евакуирано със семейството си от Мариупол с последния хуманитарен коридор.

Последните цивилни, спасени от обсадения стоманодобивен комплекс "Азовстал" в Мариупол, достигнаха безопасно място в украинската територия късно в неделя вечерта.

Конвоят пристигна в контролирания от руснаците югоизточен град Запорожие по тъмно, като превозваше около 170 евакуирани. Сред тях са 51 души, които се които са се укривали в "Азовстал", и още около 120 души, които са стигнали пеша или на автостоп през целия град до сборен пункт в разрушен търговски център.

Пътуването на тези малко повече от 200 километра отнема два дни, тъй като конвоят от автобуси е задържан с часове на руските контролно-пропускателни пунктове, а гладните и уморени жители вътре са били разпитвани, разказва репортер на "Гардиън", говорил с евакуираните.

"Не мислех, че ще се измъкнем живи, затова нямам никакви планове за бъдещето си", казва Наталия, която цял живот е работила в завода "Азовстал", а след това повече от два месеца се е крила в мрежата от бункери.

Тя пази малка колекция рисунки, направени от децата в убежището им; организирала е конкурси за рисунки, за да ги занимава, и е запазила картините за спомен. "Не бих ги оставила, дори и да ме бяха застреляли", казва Наталия.

Вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук заяви в събота, че "всички жени, деца и възрастни хора" са изведени от комплекса и са евакуирани. Около 36 часа по-късно групата бавно слиза от автобусите във вечерния мрак и се храни с топла храна, приготвена в палатката за регистрация. В нея имаше и дрехи и играчки, тъй като повечето хора са избягали само с по една-две чанти.

"Глътка свеж въздух е, че съм на украинска земя", казва Татяна, която е избягала с дъщеря си и внучката си.

Сред изтощените пристигащи има много деца и възрастни хора.

“Просто искам да живея и да започна наново... всичко, което, имам, е тук, казва Егор Чехонадски, сочейки към купчина чанти в краката си.

Той, съпругата му и двамата му синове са се скрили в "Азовстал" в началото на март. "Разбира се, че съм много щастлив и съм щастлив, че съм в Украйна", добавя той.

Мариупол преживя най-унищожителните боеве от началото на войната. Заводът "Азовстал" е последната част от града - стратегическо южно пристанище на Азовско море - която все още е в ръцете на украинските бойци. Десетки цивилни бяха хванати в капан в продължение на седмици заедно с тях в завода без достатъчно храна, вода и лекарства.

Групата бежанци от "Азовстал" и Амриупол "е преживяла такъв ужас, какъвто никой човек не би трябвало да преживява", коментира пред "Гардиън" Паскал Хунд, ръководител на делегацията на Международния комитет на Червения кръст в Украйна. Операцията е започнала на 5 май, като това е третият координиран преход през последните дни. Смята се, че около 2000 войници - много от тях ранени - остават в капан.

По-рано в неделя останалите в завода украински бойци се зарекоха да продължат да се противопоставят, докато са живи.

"Нямаме много време", заяви капитан Святослав Паламар на онлайн пресконференция, молейки международната общност да помогне за евакуацията на ранените войници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

6

Mateevk

09.05 2022 в 12:46

Големият въпрос е защо и кой е дал заповед да се разминират подходите от Крим към Украйна. Това се питат и украински експерти, но като се има предвид какво се случва тука у нас - в страна от НАТО и ЕС, какво има да се чудим за Украйна. Дано обаче успеят и натрият носа на Путин и ордите му.

2099

5

Mateevk

09.05 2022 в 12:44

Запорожие е областен център и би трябвало все още да е украински. Иначе и там досега да се подготвили "референдум".

1767

4

fiki

09.05 2022 в 12:38

Русия нападна независима мирна държава, няма как да го оправдаете каквито и хипотези и теории да развивате. И то цялата работа за 10 стотинки, за тия пари толкос.

10298

2

AntiZ

09.05 2022 в 11:32

Аре, още един неграмотен "миротворец"!Украйна се пише с У! А Орки се пише с О! Тези с конкурс ги избират!
 
X

Да помогнем на украинските деца!