Вицепремиерът Ирина Верешчук: Евакуирахме от Азовстал всички жени, деца и старци

OFFNews 07 май 2022 в 18:40 6559 4

Снимка БТА/АП

„Заповедта на президента е изпълнена: всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от Азовстал. Тази част от Мариуполската хуманитарна операция е завършена.“

Това обяви в 19.15 часа българско време в канала си в Телеграм вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук, министър на реинтеграцията на временно окупираните територии.

От друга нейна публикация в Телеграм става ясно, че през изминалия ден в хода на евакуацията на цивилни от „Азовстал“ и от Мариупол е имало боеве и конфликтни ситуации.

„Днес евакуирахме цивилни от Азовстал, на връщане трябваше да вземем хора от Порт сити, но, за съжаление, нямаше време, защото колоната беше принудена да стои цял ден близо до Азовстал. Имаше боеве и други провокации, врагът непрекъснато нарушаваше примирието, затова евакуацията беше изключително бавна.“ – казва Верешчук.

По-рано днес проруските сили, цитирани от Ройтерс, съобщиха, че още 50 души са били евакуирани от обсадения украински стоманодобивен комбинат.

Щабът на териториалната отбрана на подкрепяните от Русия сепаратисти в Донецк съобщи в Телеграм, че с днешните 50 души броят на евакуираните цивилни от завода е достигнал 176.

Заводът "Азовстал" е последната част от Мариупол, която още е в ръцете на украинските бойци.

Украинският президент Володимир Зеленски каза снощи в редовното си вечерно видео обръщение, че Киев полага дипломатически усилия, за да спаси барикадиралите се в завода негови защитници, зарекли се, че няма да се предадат. Не е ясно колко са те, отбелязва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

6

Разумен

08.05 2022 в 09:51

Няма да го превзимат, те сами ще излязат и предадат. Който излезе с бяло знаме ще оцелее.

2051

5

Propaganda

08.05 2022 в 00:34

На бас, че ислямските псета на путкин така и няма да превземат Азовстал. От сега.

Толкова как юнаците от Азов се криели за живи щитове, а кадитовските талибни освобождавали Европа.

2744

3

AAA

07.05 2022 в 23:46

Шепа украинци правят смешни руските мародери. На тъпите рускини им изтрепаха децата , но те още не разбират диктатора как ги работи. Успех Украйна!

8053

1

DARTH VADER

07.05 2022 в 22:11

ТЕЗИ УКРАИНСКИ МЪЖЕ,ЗАСЛУЖАВАТ ОГРОМНА ЧЕСТ!!!
НЕ СЕ ПРЕДАДОХА И СА ГОТОВИ ДА УМРАТ
ТАКИВА БЪЛГАРИ ТРУДНО ЩЕ СЕ НАМЕРЯТ,ЗАЩОТО СМЕ УДАВЕНИ В СЪВЕТСКА ПРОПАГАНДА ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ...